Pátek, 29. března 2024

Ve Valticích otevřou novou kompostárnu a středisko odpadů

Ve Valticích otevřou novou kompostárnu a středisko odpadů

Ve Valticích na Břeclavsku získají lidé možnost třídit biologicky rozložitelný odpad. Listí, trávu, větve ze zahrádek i zbytky zeleniny budou moci odevzdat v modernizovaném středisku odpadů. Radnice do střediska spojeného s kompostárnou investuje 11 milionů korun. V červnu by vybraná firma měla dodat technologii, v červenci by se sběrný dvůr s kompostárnou měl otevřít, řekl ČTK starosta Pavel Trojan (ČSSD).

Kompostárna by podle starosty měla sloužit hlavně správcům městské zeleně. Odpad z údržby městských parků se tam zpracuje na kompost, který se při výsadbách znova použije. Kompostárna má mít plochu 2300 metrů čtverečních a roční kapacitu 145 tun.

Celým sběrným dvorem má ročně projít 260 tun odpadu. Podle starosty budou uvnitř kontejnery na 16 druhů odpadu včetně toho nebezpečného. Sklo, papír, kovy a další suroviny bude město dál prodávat, což fungovalo i dosud. Hlavní část, tedy komunální odpad, bude stejně jako dosud končit na skládce Hantály. Díky kompostárně by však tohoto odpadu mělo být méně.

Další inovaci odpadového hospodářství chystají Valtičtí pravděpodobně na příští rok. Podle Trojana by lidem radnice chtěla umožnit házet kompostovatelný odpad do více kontejnerů po městě, nebo nabídnout svoz přímo od domácností. Odtud by se biologicky zpracovatelný odpad odvážel do větší kompostárny do Velkých Pavlovic. Na likvidaci odpadu by se pak dalo hodně ušetřit, zkompostovatelného odpadu je v popelnicích podle průzkumů 40 až 60 procent. Za likvidaci odpadu ročně Valtice vynakládají z rozpočtu 2,2 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů