Pátek, 29. března 2024

Biomasa zasahuje do většiny oborů lidské činnosti

Veletrh Biomasa je novým přírůstkem v rodině agrárních veletrhů TECHAGRO SILVA REGINA, ANIMAL VETEX...

Biomasa zasahuje do většiny oborů lidské činnosti

Veletržní čtyřlístek se uskuteční na brněnském výstavišti od soboty 31. 3. do středy 4. 4. 2012. Na jeho přípravě se podílí řada odborníků, mezi nimi i Ing. Stanislav Václavek, obchodní a výrobní ředitel firmy DŘEVO - PRODUKT SV, spol. s r.o.. V rozhovoru s ním jsme si povídali o přípravě veletrhu a také o využívání lesní biomasy v České republice.

V minulých letech jste se významně podílel na rozvoji oboru BIOMASA v rámci agrárních veletrhů TECHAGRO a SILVA REGINA. Pro tento rok připravujete první ročník samostatného veletrhu BIOMASA, co od něj vystavovatelé a návštěvníci mohou očekávat?
Ze strany vystavovatelů je o téma Biomasa ještě větší zájem, než tomu bylo v uplynulých letech. Rozhodnutí povýšit a zviditelnit toto téma na úroveň samostatného veletrhu bylo tedy určitě správné. Mnozí z nás si neuvědomují, že záležitosti biomasy nalezneme ve většině oborů lidské činností. Očima vystavovatelů, tedy odborných firem, je zřejmé, že toto téma bude v příštích letech jedním z nejzajímavějších a nejperspektivnějších oborů lesního a zemědělského odvětví, poptávka po něm totiž neustále roste. Návštěvník na veletrhu nalezne vše od technologií zpracování bioenergetických surovin až po zařízení na jejich spotřebu. Důležité jsou seriózní a odborné informace a těmi bude veletrh doslova nabitý.

Součástí výstavy jsou i praktické ukázky technologií zpracování biomasy, co konkrétního bude k vidění?
Praktické ukázky budou zaměřeny převážně na výrobu energetické štěpky. K vidění bude to nejmodernější, co v současné době pro tuto specifickou výrobu existuje. Své stroje předvedou hlavní světoví výrobci. Návštěvník zde na jednom místě v krátkém časovém horizontu porovná detaily jednotlivých technologií . Pořizujete -li štěpkovač, pak přijďte a budete na tom správném místě. Navíc laický návštěvník se seznámí s něčím, co běžně neuvidí.

Další významnou částí výstavy je přednáškové fórum, na jaké témata se zaměří v oblasti využívání lesní biomasy?
Přednáškové fórum bude věnováno podpoře regionálního využívání obnovitelných energetických zdrojů. V okamžiku, kdy se bavíme o výhodách regionálního využívání, přecházíme na pozitiva regionální energetické nezávislosti či alespoň na téma snížení závislosti na mimoregionálních energiích. Tyto záležitosti nám tradičně přijedou osvětlit i odborníci ze zahraničí a návštěvníkům budou prezentovány konkrétní žijíci (zdravé funkční) regionální projekty. Přemýšlíte o biokotelně na štěpku? Přijďte si poslechnout příběh od vzniku záměru, přes výstavbu až po dnešní každodenní provoz. Nebo uvažujete o založení plantáže rychlerostoucích dřevin? Na veletrhu si zkonzultujete vaše představy a plány.

Vaším oborem je lesní biomasa, jak vidíte potenciál rozvoje využívání obnovitelných zdrojů z lesa v českém prostředí? (Jsme na začátku a čeká nás mohutný rozvoj využívání tohoto zdroje nebo spíš jen nepatrný pozvolný nárůst).
Potenciál rozvoje využívání lesní biomasy vidím nemalý. Hlavně zde musíme vnímat jeho regionální hodnotu. Pokud tento materiál od přírody roztroušený po celém území České republiky znehodnotím nelogickými náklady na dopravu z jedné strany země na druhou, pak vznikne palivo ekonomicky (cenově) nezajímavé., a to je špatně. Pokud máme biopalivo, jak se říká za chalupou, pak dopravní náklady jsou minimalizovány a nehrají takovou dominantní roli. A to je ta správná cesta, která otvírá větší a efektivnější možnosti využívání lesní biomasy.

Kdo je a bude hlavním spotřebitelem lesní biomasy, jsou to domácnosti, které si pořídí kotle na biomasu nebo spíš obce a regiony?
Spotřebitelé lesní biomasy budou jak domácnosti, firmy i obce. Lesní biomasa má více podob co do druhu biopaliv. Hlavními zástupci jsou dřevěná polena, štěpka (drcené nebo naštěpované dřevo), pelety. Tyto formy si přímo nekonkurují. Příklad: mám rodinný dům, jsem v penzi, mohu si denně přikládat, šetřím a pak je pro mne vhodný například zplynovací kotel na dřevo (polena).
Druhý příklad: mám rodinný dům, přes týden jsem nepravidelně doma, potřebuji automatické vytápění, pak ideální je kotel např. na dřevěné pelety. Cenově jsem o něco výše než u kusového paliva, ale to je cena za automatické vytápění na úrovni topení plynem.
Třetí příklad: bydlím v bytě, jsem odkázaný na centrální vytápění a tedy za mne rozhoduje dodavatel tepla, což jsou soukromé firmy nebo často přímo obce. V tomto případě je možno uvažovat o kotelně na štěpku. Důležité je tedy řešit vždy konkrétní možnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů