Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce z Jesenicka chtějí vybudovat kompostárnu na bio odpad

Obce z Jesenicka chtějí vybudovat kompostárnu na bio odpad

Sdružení měst a obcí Jesenicka chce vybudovat v Supíkovicích kompostárnu na biologicky rozložitelný odpad. Podobné zařízení v regionu chybí. Investice si vyžádá podle předběžných odhadů 26 milionů korun, část nákladů by mohla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí. ČTK to řekl předseda sdružení Lubomír Žmolík.

Problematikou zeleného odpadu se podle něj na Jesenicku téměř nikdo nezabývá. "Lidé ho mnohdy likvidují tak, že ho vhazují do popelnic, což je protizákonné. Navíc to navyšuje objem komunálního odpadu, který se vyváží na skládku, kde se platí," uvedl Žmolík.

Sdružení chce kompostárnu zřídit v areálu skládky v Supíkovicích. Biologicky rozložitelný odpad na ni bude svážen z obcí, ve kterých budou umístěny kontejnery na větve, trávu či zbytky jídla. "Představa je taková, že kompost budou odebírat obce a budou ho používat pro své účely, případně ho budou poskytovat dalším zájemcům," řekl Žmolík.

Sdružení se chce pustit do investice začátkem příštího roku. Hotová by mohla být týž rok na konci září. Podle předběžných odhadů si projekt vyžádá 26 milionů korun. Na nákladech by se měla podílet dotace a členové sdružení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů