Čtvrtek, 28. března 2024

Černé skládky u popelnic zmizí, Přerov zavede hnědé kontejnery

Černé skládky u popelnic zmizí, Přerov zavede hnědé kontejnery

Přerov - Také po každém větším jarním nebo podzimním úklidu na zahrádce řešíte problém, kam se zbytky klestí a plevelem? Už brzy si s tím nebudete muset lámat hlavu.

Než vhodíte odpad na kompost, nebo odvezete v pytli na skládku, zjistěte, zda se poblíž vašeho domu nenacházejí speciální hnědé kontejnery. Město začne s jejich rozmisťováním ve vybraných lokalitách už v září.

Zkušební tříměsíční provoz, který má zjistit zájem Přerovanů o tuto novinku, se spustí v průběhu příštího měsíce. Do kontejnerů můžou lidé ukládat rostlinný odpad, a to od posečené trávy přes zbytky rostlin až po nastříhané větve keřů a stromů.

"Stále častěji se stávalo, že jsme vedle popelnic nebo velkoobjemových kontejnerů nacházeli volně uložený rostlinný odpad. Vznikaly tak černé skládky, které hyzdily město," vysvětlil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Že bioodpad z přerovských zahrádek přidělával práci technickým službám, potvrzuje i jejich ředitel Radek Koněvalík. "Lidé ho nechávali u popelnic a naši pracovníci ho museli chodit pravidelně uklízet. Většinou pak skončil na skládce jako komunální odpad," popsal.

Podle jeho slov se sběr rostlinného odpadu postupně rozjíždí i v okolních městech. "Podobným způsobem se tento problém řeší například v Olomouci, Tovačově či Prostějově," řekl.

Město ve spolupráci s technickými službami nejprve rozjede zkušební provoz odděleného sběru rostlinného odpadu.

"Chceme, abychom Přerovany připravili na ostré zavedení sběru bioodpadu. Ten začne poté, co vedle areálu skládky komunálního odpadu vyroste nová kompostárna," doplnil náměstek přerovského primátora. Projekt má být hotový do konce letošního roku.
Osmnáct míst s "biopopelnicemi"

A v jakých částech Přerova obyvatelé hnědé kontejnery najdou? Jedno stanoviště bude v ulici Na hrázi, další na Svépomoci, U Strhance, v Máchově ulici, na dvou místech v ulici Lančíkových, ale také U rybníka nebo v Dluhonicích. Celkem bude těchto míst osmnáct.

"Po Přerově budou v rámci zkušebního sběru rozmístěny hnědé kontejnery o objemu 1 100 litrů. Budeme je distribuovat především do lokalit, kde jsou rodinné domy a zahrádky. Ve vybraných místních částech pak budou velkoobjemové kontejnery o objemu 5 m3," doplnila Věra Špilerová z odboru správy majetku přerovského magistrátu.

Lidé si musejí dávat pozor na to, co do nádob vhazují. "Nepatří tam kuchyňský odpad, jako jsou zbytky jídel, slupky, skořápky z vajíček a podobně," doplnila.

Není možné do nich vhazovat ani plasty, sklo, kovy, nebezpečný odpad, směsný komunální odpad, stavební suť, textil, popel, pleny, uhynulá zvířata, oleje, pneumatiky, shnilé ovoce či zeleninu. Zkušební sběr má být ukončen na konci listopadu. Sběrné nádoby se budou svážet podle potřeby, minimálně však jednou týdně.

Autor: Petra Poláková-Uvírová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů