Čtvrtek, 18. dubna 2024

Eliáš má nádobu pro každou kuchyň

Eliáš má nádobu pro každou kuchyň

Chráněná keramická Dílna Eliáš zařadila do produkce zbrusu nový výrobek - kuchyňskou nádobu na drobný bioodpad. Projekt vznikl na základě podnětu Kateřiny Hodkové z občanského sdružení Ekodomov, které podobné nádoby prostřednictvím internetového obchodu ekonakup.cz již prodává. Díky finanční podpoře Nadace OKD se nápad nyní proměňuje ve skutečnost. "Musíme přece chránit přírodu, protože i my jsme součást přírody," sděluje své přesvědčení Standa, jeden z klientů Dílny Eliáš. Keramická Dílna Eliáš je dílnou, kde pracují lidé s kombinovaným postižením. Typickými výrobky z Eliáše jsou drobné dekorační předměty z pálené hlíny - zvířátka, svícny, aromakameny a nyní i nádoby na sběr kuchyňských zbytků.

"Pro naše klienty je velmi důležité, aby se mohli podílet na práci, která vyplývá z reálných potřeb a která má skutečný smysl. Přistupují k práci s větší vážností a zaujetím, když vyrábějí něco, co někdo potřebuje a co bude každodenně používat. Při takové práci zažijí, že jejich práce má hodnotu a že za ni nesou také zodpovědnost," říká Ondřej Němeček ze sdružení Dílna Eliáš. Projekt je nyní ve fázi technologického vývoje. Za přímé účasti klientů dílny se hledá vhodná velikost, podoba nádoby a vhodné materiály a testuje se postup umožňující výrobu většího množství nádob.

Keramické nádoby na bioodpad se staly moderním doplňkem domácností sbírajících okrojky zeleniny, ovoce, zbytky čajů, kávy a dalších kuchyňských zbytků pro kompostování. Organický materiál tvoří téměř 40% směsného komunálního odpadu. Jeho vytříděním se výrazně snižuje objem skládkovaného odpadu a půda obohacuje o potřebné živiny. Nádoby z Dílny Eliáš se stanou dalším prvkem osvětové kampaně kompostuj.cz, která ukazuje, že kompostovat je normální a že se vyplatí předcházet vzniku bioodpadů.

Projekt ukazuje, že i postižení lidé dokáží jít příkladem. "Naše výroba se neorientuje jen na výkon. Hlavní náplní naší činnosti je terapie, které musíme přizpůsobit pracovní tempo i všechny pracovní postupy. Podíl ruční práce u nás bude vždy velký a věřím, že si keramické nádoby z dílny Eliáš najdou své místo na trhu," upřesňuje Ondřej Němeček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů