Pátek, 19. dubna 2024

Kuře z ekochovu či velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

Kuře z ekochovu či velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

Jen málo českých spotřebitelů mělo možnost poznat skutečnou chuť kuřecího masa. V průmyslovém zemědělství, odkud pochází téměř veškerá produkce drůbežího masa, kuřata žijí přibližně 42 dní. Jenže jak zjistilo Hnutí DUHA, aby kuřata prošla fází dospívání, kdy podle vědců maso získává typické chuťové vlastnosti, je potřeba život mnohem delší a kvalitnější [2]. Toho se jim ve velkodrůbežárnách nedostane.

Skupina vyškolených degustátorů potvrdila, že větší šťavnatost a intenzivnější chuť mají biokuřata z ekologického zemědělství. Vyplývá to ze studie, pro jejíž účely vědci chovali 250 kuřat ekologicky a 250 konvenčně. Obě skupiny zvířat dostávaly stejné krmivo. Při laboratorní analýze masa vyšlo najevo, že biokuřata měla výrazně méně tuku a naopak větší množství masa na prsou i stehnech [3]. Ke stejným závěrům došly i další studie s menšími testovanými hejny [4] [5].

Kromě větší délky života je pro brojlery důležitá i pohybová aktivita, tedy dostatečný výběh a vhodné krmivo. Podle evropských pravidel ekologického zemědělství smějí být kuřata porážena nejdříve po 81 dnech života a nesmí jich být více než 4 800 v jedné drůbežárně [6]. Naopak v průmyslových velkodrůbežárnách bývá natěsnáno běžně přes 40 tisíc brojlerů.

Vinou slabé státní podpory z ekologického zemědělství nyní pochází méně než 0,02 % české drůbeže. Současné dotace nemotivují zemědělce k přechodu na ekozemědělství dostatečně. I když se situace na trhu začíná pomalu zlepšovat, nemá drtivá většina spotřebitelů možnost biokuřecí nakupovat a ochutnat. Požádat ministra zemědělství o lepší podporu může kdokoli odesláním e-mailu z webových stánek potraviny.cz.

Vratislav Vozník, tiskový mluvčí Hnutí DUHA říká:

"Produkty z ekologického zemědělství jsou oproti konvenčním chuťově daleko bohatší. Biokuřata nejsou na českém trhu téměř k dostání, ale poptávka po biokuřecím na trhu existuje. Současné nastavení dotací nemotivuje farmáře k přechodu na ekozemědělství dostatečně, ale situaci může zlepšit ministr zemědělství zavedením lepší státní podpory."

Kontakt:

Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů