Úterý, 23. dubna 2024

Podnikatel v biopotravinách - Jan Zeman

Podnikatel v biopotravinách - Jan Zeman

Zdravý životní styl se stal výzvou - i osudem - Jana Zemana. Spolu se svou ženou a matkou založil v roce 2006 v Oříkově u Sedlčan biopekárnu.

Rodinná biopekárna vyrábí ručně trvanlivé sladké sušenky i slané krekry v biokvalitě a používá pouze suroviny z ekologického zemědělství. Biopekárna nepoužívá chemické konzervanty, ztužené tuky, umělá barviva ani aromata.

Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a v současnosti zaměstnává 13 zaměstnanců. Celý kolektiv vyrobí měsíčně přes 40 tisíc kusů pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar.

Zákazníkům se snaží poskytovat špičkovou kvalitu ve zboží a vlastním zaměstnancům špičkovou kvalitu v péči o pracovní podmínky. Kromě jiného svým zaměstnancům poskytuje stravenky nebo přispívá na penzijní pojištění či stavební spoření, což u malého živnostníka není obvyklé.

Za svou práci získal Jan Zeman ocenění Nejoblíbenější biopotravina roku 2008, Česká biopotravina roku 2007 a 2008. "Výrobek musí hlavně chutnat. Jsem přesvědčen, že zákazník si ho znovu koupí, jen pokud mu chutná a ne proto, že má na obalu certifikát bio. To je až sekundární," tvrdí zakladatel
Biopekárny Zemanka.

Jan Zeman je přesvědčen, že ekologické zemědělství a biopotraviny čeká v Česku velký rozvoj, podobně jako v západní Evropě a v USA, kde obrat oboru raketově roste.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů