Pátek, 29. března 2024

Na největším bioveletrhu se představí také Češi

Na největším bioveletrhu se představí také Češi

Na největším světovém bioveletrhu BioFach v německém Norimberku se od této středy do soboty představí společným stánkem také české ministerstvo zemědělství spolu s dvanáctkou tuzemských výrobců a zájmových svazů, řekla ČTK mluvčí MZe Tereza Dvořáčková. Další čtyři čeští vystavovatelé se budou prezentovat mimo společný stánek.

Veletrh představuje největší mezinárodní výstavu biopotravin a dalších bioproduktů, ale také přírodní kosmetiky, textilií a bytových a módních doplňků, hraček či potřeb pro zemědělce. Pořadatelé letos očekávají podobně jako loni kolem 2500 vystavovatelů, z toho 180 na souběžně konaném veletrhu přírodní kosmetiky a relaxačních služeb Vivaness. Loni veletrhy navštívilo téměř 44.000 návštěvníků.

"Jsem velmi rád, že má Česká republika zastoupení také na tomto veletrhu. Ukazuje se totiž, že stále více zákazníků a spotřebitelů klade důraz na ekologicky šetrnou produkci, vyhledává přírodní materiály a bioprodukty," uvedl ministr Ivan Fuksa (ODS). "Pro naše výrobce je zdejší účast dobrou možností prezentovat jejich firmy, ale také možností seznámit se s konkurencí a novými trendy v této oblasti," dodal. V historickém bavorském městě budou letos Česko prezentovat například ekologičtí výrobci cereálních potravin, hovězího, konopné kosmetiky či produktů ze sóji, ale také svaz ekologických zemědělců.

Podle Fuksova náměstka Juraje Chmiela najdou návštěvníci norimberského výstaviště českou expozici stejně jako loni v hale číslo pět. Její rozloha bude činit 110 metrů čtverečních. Ve středu odpoledne se zde uskuteční setkání s vystavovateli a partnery.

Na veletrhu je tradičně velká pozornost věnována také biovínu. Zájem o něj v poslední době roste. Vínu z ekologicky obhospodařovaných vinic bude letos patřit celá jedna hala norimberského výstaviště. Tradičně je na veletrhu udělována cena za nejlepší biovíno či nejlepší olivový bioolej.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů