Úterý, 16. dubna 2024

Odborníci se na Bioakademii v Lednici zaměří na opatření ke zmírňování změny klimatu

Odborníci se na Bioakademii v Lednici zaměří na opatření ke zmírňování změny klimatu

Významné vědecké kapacity se chystají do Lednice na Moravě na letní konferenci. Bioakademie 2011 ve dnech 29. června až 1. července přivítá nejen ekologické zemědělce, zpracovatele a prodejce biopotravin, ale také odborníky na téma klimatické změny. Vědecká část konference se zaměří na opatření ke zmírňování změny klimatu ve vztahu k zemědělství, což souvisí s hlavními tématy letošní Bioakademie. Těmi jsou regionální biopotraviny a bioregiony.

"Koncept regionální potraviny, kromě toho, že má přispívá k údržbě krajiny a rozvoji regionu, přináší také pozitivní efekty ve vztahu k tolik diskutované změně klimatu," uvedl za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Milan Kouřil, manažer Bioakademie 2011. Vědecká část mezinárodní konference bude hledat odpovědi, jak konkrétně může ekologické zemědělství přispět k ochraně klimatu a napomoci k plnění cílů připravované Strategie přizpůsobení se změnám klimatu, za jejíž přípravu je zodpovědné Ministerstvo životního prostředí ČR. "Tato Strategie by měla mimo jiné obsahovat návrhy, cíle a opatření pro oblast zemědělství," vysvětlil Milan Kouřil.

V Lednici se nad společným hledáním řešení závažných otázek sejdou odborníci z mnoha zemí světa, zástupci státní správy z České republiky i zahraničí.

"V rámci Bioakademie 2011 chceme ve spolupráci se zahraničními odborníky připravovat podklady pro Strategii přizpůsobení se změnám klimatu a diskutovat o přípravě praktických nástrojů pro naplňování cíle ochrany klimatu. Je třeba propojit budoucí rámec společné zemědělské politiky a její nastavení po roce 2013 s připravovanou Strategií, tak aby spolu korespondovaly a vzájemně se doplňovaly. Tímto propojením by mohly být například konkrétní agroenvironmentální opatření v novém programovacím období, tedy od roku 2013," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Účastníci Bioakademie 2011 hodlají pokračovat ve sbírání informací a zkušeností ze zahraničí, které by se daly aplikovat na životní prostředí v České republice. Je neoddiskutovatelné, že ekologičtí zemědělci mají právě k životnímu prostředí velmi úzký vztah.

Jedenáctý ročník evropské letní akademie, kterou pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, se uskuteční od 29. června do 1. července v Lednici na jižní Moravě.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců manažer Bioakademie 2011 Milan Kouřil (email: milan.kouril@pro-bio.cz., nebo manažerka svazu Kateřina Nesrstová (email: katerina.nesrstova@pro-bio.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů