Pátek, 29. března 2024

Jak chutná sedmikráska

Jak chutná sedmikráska

Jemné kvítky chudobek rozhodně nejsou jenom na okrasu. Můžete je přidat do salátu, zapéct v jarní nádivce, přisypat do risotta nebo do pomazánky. A když jejich nerozvitá poupata naložíte, získáte pochutinu podobnou kaparům.

Že jsou květiny jedlé, mi už jako malé holce vysvětlily babiččiny kamarádky ve Vizovicích. Pamatuji si, jak jsem bez dechu sledovala jednu z nich, když proměňovala fialky v ozdobu na dort. Obalovala je v cukru a našlehaném bílku, dávala je pomaličku, při velmi nízké teplotě, sušit do trouby a pak tímto netradičním dekorem obkroužila svatební dort pro kterousi mladou Vizovjanku.

Podobně jako fialky se z jarních květin dají upravit třeba petrklíče, blatouchy nebo macešky. Každá květina chutná trochu jinak: zatímco macešky nebo okvětní lístky růže jsou nasládlé, měsíček má medové aroma, karafiáty dají jídlu podobný přídech jako hřebíček a chryzantéma připomíná velejemnou variantu celeru.

Tak, jako se liší chuti, je různé i použití květů. Jasně žlutý měsíček oceníte v různých nákypech včetně toho rýžového, fialka se hodí ke krémovým dortům, maceškou můžete obložit chlebíčky a chryzantému přidat do pomazánky nebo z ní uvařit čaj. Nejspíš nejčastěji se však v kuchyni, zejména té sladké, používají růže. Jejich okvětní plátky můžete přidat do polevy i náplně řady dezertů, vyrobit z nich zmrzlinu či je použít jako základ pro osvěžující letní nápoje.

Mezi univerzální květiny z pohledu vaření či pečení patří i sedmikrásky. Lehce nahořklá chuť jejich květů ozvláštní jarní salát, můžete je ale klidně přidat i do italského risotta, vaječné omelety, bramborové kaše nebo netradiční velikonoční nádivky. Mně se asi nejvíc osvědčila ve studené jarní polévce, kde sekunduje základní surovině, kterou jsou ředkvičky.

Sedmikrásky se dají nasbírat na loukách i ve městě díky tomu, že se jim daří v nižší trávě na slunečných místech, což jsou podmínky, které splňuje kdejaký park nebo palouk. Nejlepší je sbírat sedmikrásky za suchého slunného počasí, ideálně hned po rozvití.

Chcete-li využít nejen příjemnou chuť sedmikrásek, ale i jejich léčivé účinky, sáhněte po těch, jejichž stonky nedorostly větší délky než dva centimetry. Bylinkáři sedmikrásky tradičně doporučují pro povzbuzení při jarní únavě. Tento efekt má nejen odvar ze sušených květů, ale i sedmikrásky čerstvé.

Pokud si chcete sedmikrásky uložit do spíže, můžete je zkusit naložit: výsledek trochu připomíná kapary. Stačí nasbírat nerozvitá poupata a v uzavíratelných skleničkách je zalít nálevem podobným tomu na okurky nebo je můžete naložit do bílého vína svařeného s octem.

Květy ale nejsou jedinou částí sedmikrásek, která se dá v kuchyni zpracovat. Lístky mladých květinek jsou chutnou přísadou do salátu, hodí se k nim třeba zálivka s hořčicí, kořeněným octem a šalotkami. Dále je můžete použít do jarní polévky z divokých bylin nebo je nasekat na chleba s tvarohem.

Ať už používáte v kuchyni okvětní lístky, listy nebo jinou část květin, je dobré rostliny pečlivě vybírat. V případě těch planých stojí za to jít dál od zdrojů znečištění, ať už jsou to silniční komunikace, nebo továrny. Pokud budete vařit z květin pěstovaných uměle, ověřte si, odkud pocházejí a jak byly ošetřovány. Vydáte-li se pro růže do květinářství, poputují do vašeho hrnce kromě okvětních lístků také zbytky postřiku, které na nich ulpěly. Podobný problém může hrozit i u květin pěstovaných na veřejných prostranstvích. Nejjistější je vždycky vybírat z vlastní zahrady nebo se vydat na venkov za babičkou. Pokud ovšem vaše babička nepatří mezi tradicionalisty, kteří navzdory všem zákazům ještě pořád používají DDT.

Studená ředkvičková polévka se sedmikráskami
(rozpis na čtyři kusy)

20 ředkviček
15 sedmikrásek
500 ml bílého jogurtu
2 lžičky olivového oleje
4 stroužky česneku
1 lžička citronové šťávy
1 snítka čerstvé máty
sůl

Česnek utřeme se solí, poté do něj vmícháme olej a citronovou šťávu. Nakonec přidáme jogurt a vše důkladně promícháme. Potom dáme dressing vychladit.

Patnáct ředkviček nastrouháme na hrubém struhadle, zbylé nakrájíme na tenčí plátky.
Lístky máty nasekáme na jemné kousky.

Sedmikrásky zbavíme stonků a zbavíme květy případných nečistot.

Vychlazený dressing vyjmeme z chladničky, pokud je třeba, dokořeníme jej a přidáme nasekanou mátu. Potom do něj opatrně vmícháme ředkvičky a květy sedmikrásek.

Podáváme s čerstvou bílou bagetou.

AUTOR: Petra Pospěchová

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů