Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Fuksa otevřel nové farmářské tržiště v Praze Na Františku

Ministr Fuksa otevřel nové farmářské tržiště v Praze Na Františku

Tisková zpráva - František je název nového farmářského tržiště nabízejícího zeleninu, ovoce, ryby, maso, uzeniny a pečivo, které dnes otevřel ministr zemědělství Ivan Fuksa. Tuto novou možnost nákupu čerstvých potravin mohou obyvatelé i návštěvníci Prahy 1 využívat na vltavské náplavce mezi hotelem Intercontinental a nemocnicí Na Františku podle organizátorů každý čtvrtek.

otevření farmářského tržiště FrantišekLidé podle ministra Fuksy stále častěji dávají přednost nákupu na trzích před neosobními supermarkety a žádají kvalitu a čerstvost. "Mám radost z toho, že se otvírají nová farmářská tržiště a po úspěšné loňské sezóně ta letošní slibuje ještě víc možností," řekl při otevření tržiště ministr zemědělství Ivan Fuksa. "Farmářské trhy totiž přinášejí užitek výrobcům i kupujícím. Pro zemědělce je přímý prodej nejen dalším zdrojem příjmů, ale i cestou, jak propagovat výrobky, které obvykle produkují pouze v malém množství, a nemají tudíž možnost proniknout s nimi do široké obchodní sítě. Pro spotřebitele je to příjemná alternativa k nákupu v běžných obchodech."

Farmářské tržiště František bude otevřené každý čtvrtek od 8 do 18 otevření farmářského tržiště Františekhodin. Jeho provozovatelem je Farmářské tržiště Praha (občanské sdružení Archetyp), které pořádá i tržiště Kubáň, Náplavka a Jiřák.

Stále oblíbenější farmářské trhy s sebou jako každý pozitivní fenomén ale také nesou riziko nepoctivých obchodníků, kteří se chtějí na jejich popularitě přiživit. Ministr zemědělství proto inicioval vznik kodexu, na jehož tvorbě spolupracují zástupci předních organizátorů trhů, zástupci Asociace krajů ČR, Svazu města a obcí ČR, Sdružení místních samospráv a Asociace soukromého zemědělství ČR. Kodex bude určovat minimální základ pravidel prodeje, trhy, které se k němu přihlásí, budou pro otevření farmářského tržiště Františekzákazníky na první pohled odlišitelné podle zvláštního loga. "Hlavním důvodem pro vznik kodexu je, aby zákazník na první pohled věděl, co kupuje," vysvětluje ministr Ivan Fuksa. "Objevují se kritiky na klamání zákazníků na některých trzích, proto chceme spotřebitelům dát co největší jistotu o původu a kvalitě zboží. Bylo by škoda, abychom kvůli několika nepoctivcům nechali popularitu trhů zdevalvovat," dodává. Primárním kontrolorem a ukazatelem kvality zboží i trhu bude podle ministra Fuksy samotný zákazník. Ten ale musí dostat co nejvíce informací, aby věděl, jaké standardy může na trzích očekávat a jaké má vyžadovat.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů