Pátek, 29. března 2024

Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

Přesně tři dny trvala v Česku panika kolem biopotravin, které podle médií rozšířily nebezpečnou střevní nákazu. Přestože se ukázal opak, ředitel řetězce s biojídlem Country Life říká, že jej i celý biopotravinový byznys aféra hodně poškodila.

"Už od nedělního rána, kdy jsme se to dozvěděli, to bylo hodně dramatické. Celý včerejšek jsem nedělal nic jiného, než se věnoval novinářům," říká Otakar Jiránek, ředitel Country Life.

Jiránek tvrdí, že vedení Country Life už od neděle vědělo, že bakterie Escherichia coli byly zaznamenány jen na jednom nebo dvou kusech biookurek. Navíc od úplně jiného distributora, než od kterého zeleninu z Německa odebírají.

"Média tvrdila věci, které vůbec nebyly doložené. I když ušlé tržby ještě spočítané nemáme, je jisté, že to bude mít velký dopad na nás i na celý sektor biopotravin. I dnes ministr zemědělství Fuksa řekl, že bioprodukty mohou být kontaminovány tím, že se polévají močůvkou, což vůbec není pravda. Tak se v ekologickém zemědělství vůbec nehospodaří," oponuje Jiránek.

Country Life, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství a Bioinstitut nyní připravují veřejné prohlášení. Jiránek se také chce poradit s právníky a vůči některým médiím pravděpodobně podá žalobu. "Protože u biopotravin je naopak mnohem menší riziko kontaminace nebezpečnými látkami než u všech ostatních potravin. Jejich kvalita se velmi přísně kontroluje," ujišťuje Jiránek.

Že by biopotraviny byly z hlediska nákazy nebezpečné, popírají i odborníci. Například bývalý náměstek ministra pro ekozemědělství Jiří Urban tvrdí, že nákaza zeleniny biologickým hnojivem je velmi nepravděpodobná.

"Hnojivo se nestříká na listy, ale zaorává se do půdy. Navíc se to dělá před začátkem sezony, takže bakterie by v půdě nepřežily," říká Urban. "Jediná teoretická možnost by byla, že by zeleninu například pokálel pták a bakterii by na ni přenesl. Nebo že by zelenina byla uskladněna ve sklepě a vykálel by se na ni například potkan. Ale tohle riziko je u každé zeleniny," říká Urban.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů