Pátek, 29. března 2024

Josef Košař z Ekofarmy Lukov získal ocenění pro nejlepšího ekologického zemědělce

Josef Košař z Ekofarmy Lukov získal ocenění pro nejlepšího ekologického zemědělce

Cenu nejlepšího ekologického farmáře PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců roku 2011 získal Josef Košař z Ekofarmy Lukov. Ocenění převzal na slavnostním večeru u příležitosti konání Bioakademie 2011, letní konference ekologického zemědělství, v Lednici na Moravě.

Josef Košař provozuje rodinné zahradnictví v Lukově na Zlínsku. Zaměřuje se na pěstování širokého sortimentu zeleniny a bylin. Všechnu zeleninu pěstují Košařovi na venkovních záhonech bez použití jakýchkoliv, byť i povolených, ochranných prostředků. S výpěstky v biokvalitě z Ekofarmy Lukov se v sezóně setkávají kupující především ve Zlíně na tržišti Pod kaštany, nově však od roku 2011 i v jiných moravských městech. Zákazníkům, kteří upřednostňují nákup čerstvé zeleniny přímo ze dvora, což je také čím dál populárnější, Ekofarma Lukov rovněž po předchozí telefonické domluvě vychází vstříc. Zájem o jejich produkty neustále roste.

"Josef Košař si ocenění rozhodně zaslouží. Je to skutečně jedinečný farmář, kterého si všichni, kteří se s ním kdy setkali, musí rozhodně velice vážit. Ekologicky hospodařící zemědělce jsme hodnotili z mnoha kritérií, např. zda mají produkci na farmě, zajištěný odbyt - ideálně v regionu, kladný ekonomický výsledek, pozitivní vliv na životní prostředí, nabídku agroturistiky nebo exkurzí atd. Jsme rádi, že svaz PRO-BIO má takové členy," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ocenění PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců pro nejlepšího člena se bude udělovat, počínaje rokem 2011, každoročně. Navíc již od 1. července veřejnost může navrhovat nominace na ocenění nejlepší bioprodejny PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Více informací na www.pro-bio.cz.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Milan Kouřil, hlavní koordinátor Bioakademie (tel.: 724 395 536, milan.kouril@pro-bio.cz), nebo Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů