Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo zemědělství se zúčastní největší mezinárodní výstavy biovýrobců BioFach 2012

Ministerstvo zemědělství se zúčastní největší mezinárodní výstavy biovýrobců BioFach 2012

Biopotraviny a bioprodukty, zemědělské potřeby, ale také přírodní kosmetiku, textilie a další produkty ekologického zemědělství představí mezinárodní výstava BioFach 2012, která se uskuteční ve dnech 15. až 18. února v Norimberku. Ministerstvo zemědělství se této největší mezinárodní expozice biovýrobců zúčastní již popáté.

Pro návštěvníky výstavy bude na ploše 114 metrů čtverečních připravena společná expozice MZe a deseti českých firem. "Mezinárodní výstava je dobrou příležitostí předvést a pochlubit se výsledky kvalitní práce českých farmářů a potravinářů, kteří se věnují ekologickému zemědělství, výrobě biopotravin a biovýrobků. Zároveň je i vhodným místem pro setkání, inspiraci i k navázání obchodních kontaktů," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Lidé se mohou na veletrhu seznámit se zajímavými inovacemi, s nejnovějšími produkty ekologického zemědělství a také ochutnat biopotraviny všeho druhu. "To, že se Česká republika BioFachu zúčastní již popáté, dokládá stoupající zájem českých zemědělců i zákazníků o ekologické zemědělství a biovýrobky. Zejména v posledních letech si lidé více všímají kvality potravin i vlivu zemědělství na životní prostředí a mnozí z nich už cíleně vyhledávají biovýrobky. Ty nejenže splňují vysoké standardy jakosti, ale jejich produkce je navíc šetrná k přírodě," uvedl ministr Bendl.

Ve společné české expozici se představí firmy Amylon, Biopark, Cannabis Pharma-derm, CLS-Caspian Logistics Services, Extrudo Bečice, Knuspi, Euroosivo, Polabské mlékárny, Pro-bio Svaz ekologických zemědělců, Solex-Agro a firma Úsovsko. Samostatně v komoditně zaměřených halách budou firmy Lifefood Czech Republic, Pro-bio a firma Racio (přehled všech firem a jejich činnosti najdete v příloze).

V roce 2011 se veletrhu zúčastnilo 2 544 vystavovatelů (71 % zahraničních) a navštívilo jej 44 591 návštěvníků ze 128 zemí a 1 142 novinářů z 37 zemí světa. Velká pozornost je vždy na výstavě BioFach věnována biovínu - není tak již pouze největším světovým veletrhem bioproduktů, ale také předním veletrhem biovín. Již tradičně je na výstavě udělována cena za nejlepší biovíno a cena za nejlepší olivový bioolej.

Ministerstvo zemědělství podporuje ekologické zemědělce a potravináře prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007 - 2013. V ČR podniká v ekologickém zemědělství v současnosti přes 4000 farmářů a 650 výrobců biopotravin.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů