Úterý, 16. dubna 2024

Listová zelenina pro naše zdraví

Listová zelenina pro naše zdraví

Listová zelenina čítá celou řadu druhů zeleniny, do kategorie listová zelenina patří například čekanka, hlávkový salát, kopřiva, libeček, mangold, pekingské zelí, pórek, rebarbora, špenát

Čekanka

Světlé podlouhlé hustě řazené zašpičatělé listy, které jsou velice křehké a lehce nahořklé chuti. Výrazně působí při podpoře látkové výměny a očistě jater od toxických látek. Nezanedbatelné jsou také její stimulační účinky na trávení. Pomáhá i při neurózách slabšího typu. Červenolistá hlávková čekanka radicchio pochází z oblasti Treviso v severní Itálii. Listy jsou pevné a křehké, s nahořklou, jemně štiplavou chutí. Čekanka je výbornou přílohou, její sytě červená barva dává působivý vzhled míchaným salátům. Je k dostání po celý rok.

Jedlá část zeleniny: listy

Hlávkový salát

Salát s poddajnými světle zelenými listy nevýrazné chuti. Je ceněn především pro vysoký obsah draslíku, dále vápníku a hořčíku. Salát je také výborným dodavatelem kyseliny listové - nezbytná pro funkci červených krvinek, vitamínu K - důležitý pro srážlivost krve, a karotenu, tedy vitaminu A, dobrého na oči. Salát obsahuje značné množství karotenu, komplex vitamínů B, menší množství vitaminu C. Podporuje chuť, trávení a tvorbu krve, k čemuž přispívá též obsah železa.
Hlávkové zelí je rostlina vyšlechtěná z brukve zelné, podobně jako hlávková kapusta, kedluben nebo květák. Velikost a tvar hlávky záleží na odrůdě, ale obvykle je velká a kulatá. Čínské zelí ve své domovině nazývané pak-soi, netvoří hlávky, 20 - 40 cm dlouhé tužší listy jsou uspořádány volně.

Jedlá část zeleniny: listy

Ledový salát

Okrouhlé hustě rostlé světle zelené listy, křupavé a bez výrazné chuti. Na pohled je velmi podobný hlávkovému zelí, protože jeho listy leží velmi pevně na sobě. Omýváme je jen po povrchu, dovnitř se hlína nedostane. Velice dobrý zdroj folátů

Kopřiva

Jedlá část zeleniny: listy

Vytrvalá rostlina, kterou využíváme spíše než zeleninu jako léčivou bylinu. Kopřivy lze však připravovat stejně jako špenát. Žahavé chlupy se vařením ničí. Spařená a pokrájená kopřiva je základní přísadou do nádivek, špenátu, omelet, salátu z pampelišek, do bylinného bramborového salátu, jako vložka do kopřivové polévky, příloha k masu a používá se také při vaření piva a čaje.

Libeček

Vytrvalá rostlina, které se pro výraznou chuť přezdívá "české maggi". Posekané mladé lístky dodají každé polévce masovou příchuť. Libeček je velmi otužilý a pod jménem "vopych" se hodně pěstoval v Krkonoších a v Podkrkonoší. Připravuje se tam z něho chutný oukrop.
Jako pochoutka se přidává do masových pokrmů přes 600 let.

Jedlá část zeleniny: listy

Mangold

Botanicky je mangold spřízněn s červenou řepou. U mangoldu se konzumují listy a ne hlíza. Chutná o něco kořeněji a výrazněji než špenát.Mangold je nízkokalorický a má vysoký obsah draslíku, vápníku, magnesia, železa a vitamínu B1, B2 a Betakarotenu. Vysoký je i obsah vitamínu C.
Jedlá část zeleniny: listy

Pekingské zelí

Pekingské zelí (Brassica campestris var. Pekinensis je rostlina, která se v obchodech prodává pod nesprávným názvem čínské zelí. Tvoří protáhlé, 30-60 cm dlouhé světle zelené hlávky. Nejvíce se skutečně pěstuje okolo Pekingu, kde je nazýváno pe-tsai.

Polníček


Polníček je listová zelenina s aromatickými listy a příjemnou vůní po oříškách. Polníček skrývá v listech vitaminy A, C, E a kyselinu listovou, dále pak hořčík, železo.

Pórek

Jedlá část zeleniny: listy

Rebarbora

Nazývá se také reveň (kadeřavá). Konzumují se listové řapíky, bledě zelené až červené, které mohou být i 60 cm dlouhé a 6-7 cm široké. Konzumují se pouze mladé řapíky, které mají nízký obsah kyseliny šťavelové (ta je odpovědná za kyselou chuť rebarbory).
Jedlá část zeleniny: listy

Rucola

Lístky rucoly jsou podobné lístkům pampelišky. Je to drobná listová zelenina s jemně oříškovou vůní a štiplavou chutí. Obsahuje především vitaminy C, A, E, z minerálů vápník, hořčík a železo.

Špenát

Rozdělujeme mezi zimním a jarním/letním špenátem. Dále pak mezi listovým špenátem a kořenovým špenátem. Přestože neobsahuje tolik železa, kolik se dříve udávalo, je špenát velice zdravý. Obsahuje draslík, vápník, magnesium, provitamín A, vitamin B, K a C.
Jedlá část zeleniny: listy

Špenát je bohatý na vysoce hodnotné železo. Mimoto obsahuje mnoho sodíku, draslíku a vápníku, ale i obsah hořčíku je vysoký. Obsahuje také bílkoviny, řadu vitamínů nebo také kyselinu šťavelovou. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová ve své přirozené, organické formě a stimuluje ve spolupráci s ostatními přirozenými látkami, obsaženými ve špenátu, činnost střev.

ZDROJ:http://www.zelenina-kadlec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů