Čtvrtek, 28. března 2024

Veletrh BIOSTYL 2012 občerství tělo i mysl: ájurvédou, pokrmy z divokých rostlin nebo osobnostním poradenstvím

Přednášky zaměřené na zdravou a ekologickou péči o dítě či kontaktní rodičovství, zdravou stravu, ájurvédskou medicínu, alternativní léčebné metody nebo vaření z biopotravin...

Veletrh BIOSTYL 2012 občerství tělo i mysl: ájurvédou, pokrmy z divokých rostlin nebo osobnostním poradenstvím

To jen dokládá racionální přístup ke zdraví a vlastnímu životu jako takovému i zájem o kvalitu prostředí - životního, ale také pracovního nebo rodinného. Těmto klíčovým tématům se zevrubně věnuje čtveřice tradičních a ve východním a středoevropském teritoriu unikátních veletrhů BIOSTYL - EVOLUTION - ECOWORLD - ESOTERIKA. Ty na půdě Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze - Holešovicích proběhnou již za necelý měsíc - od 20. do 22. dubna.
"Lákadlem letošního ročníku našich veletrhů je kromě množství stánků se zdravými produkty a službami také rozmanitý doprovodný program. Alternativní medicína, vzdělávání, volnočasové aktivity, životní prostředí, rozvojové styly i meditační a relaxační techniky... Věříme, že v nabídce si přijde na své každý z návštěvníků - od dětí po seniory. Kromě možnosti načerpat nové znalosti a vědomosti a zakoupit vystavené produkty za výhodné veletržní ceny nebude chybět ani kulturní vyžití, prostor pro setkávání zájmových skupin i zázemí pro odpočinek," vysvětluje Ctirad Hemelík, ředitel pořádající společnosti Felicius Media.

biostylVedle stovek stánků s přehlídkou produktů a služeb z oblasti zdravého životního stylu, ekologie, osobnostního růstu, sebepoznání či vzdělání na návštěvníky čeká v rámci Festivalu Evolution bohatý doprovodný program. Ten nabídne kromě panelových diskuzí, přednáškových bloků, workshopů, předváděcích akcí nebo praktických ukázek, jež bývají obvykle zaplněné do posledního místa, také celou řadu neobyčejných hostů z Česka i ze zahraničí. Více informací o programu, jednotlivých veletrzích, stejně jako o speciální slevové akci na vstupenky je k dispozici na www.mojeveletrhy.cz, předprodej probíhá na www.vstupenkov.cz. Další informace na http://www.facebook.com/eso.bio.eco.
Veletrh BIOSTYL, jenž se orientuje zejména na prezentaci biopotravin, zdravé výživy, přírodní a léčivé kosmetiky, speciální výživy a dalších produktů zdravého životního stylu, se letos uskuteční již posedmé. Se stylem bio kupříkladu koresponduje projekt Zelené trhy, který se na veletrhu představí veřejnosti vůbec poprvé. Jeho cílem je pozitivně působit na stravovací návyky české populace. Za pomoci českých biofarmářů chce dostat české potraviny na český talíř a zároveň oživit ulice našich měst. Konceptem a podobou projektu jsou jednoduché designové stánky, v nichž prodávají čeští zemědělci to nejlepší a nejčerstvější v bio kvalitě, součástí jsou ochutnávky prodávaného zboží, dětský koutek a uvolněná atmosféra...
Návštěvníci veletrhu budou mít možnost nakoupit u stánků vybraných českých bioproducentů nebo navštívit spřátelenou restauraci Rest. a ochutnat jídla připravená z prezentovaných surovin. Projekt úzce spolupracuje s Pro-Bio Svazem ekologických zemědělců.

S biopotravinami bude stejně jako v loňském roce kouzlit "zlobivý" šéfkuchař s bohatými zkušenostmi v oboru, Zdeněk Pohlreich. Předvede své kulinářské umění a naservíruje lahůdky připravené z ucelené řady biopotravin Spar Natur*Pur. Z jiného soudku bude přednáška Pavla Kovaříka o tom, že i v naší přírodě existují divoké rostliny, které jsou jedlé, a že i zdánlivý plevel může být vyhledávanou pochoutkou - například pro svou unikátní příchuť. Předmětem přednášky bude historie divokých rostlin a jejich návrat do našich kuchyní i zajímavé tipy, jak si na nich nejlépe pochutnat.

biostylCo znamená živá strava neboli living foods, se budou moci návštěvníci dozvědět z úst Vlasty Hlinkové ze společnosti Lifefood. Představí vědecké poznatky, které prokazují ztrátu nutričních hodnot a často i zdravotní závadnost potravin při jejich tepelné úpravě a nešetrném průmyslovém zpracování. Pod pojmem živá strava se neskrývá nic, co by se `ještě hýbalo`, nýbrž jde o syrovou rostlinnou stravu jako čerstvé ovoce a zeleninu, ořechy a semena. Zájemci budou seznámeni se základními principy živé stravy - nebo také rawfood spolu s praktickou ukázkou přípravy některých jídel a jejich ochutnávkou.

Otázkou zdraví se budou zabývat rovněž četní zahraniční hosté. Do Prahy přicestují například odborníci na ájurvédu, neboli tradiční indickou přírodní medicínu, Dr. Shanti Kumar Kamlesh a lékařka a léčitelka Kumudini Shoba. Ájurvéda vznikla zhruba před 5000 lety v Indii a postupně se rozšířila do všech koutů světa. Dnes je uznána za účinný medicínský systém i Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Dr. Shanti Kumar Kamlesh je příslušníkem sedmé generace v rodové linii ájurvédských lékařů. Svélékařské vzdělání a praxi propojuje s celoživotní prací s potravinami, bylinami, kořením i praktickým vařením. V rámci veletrhu BIOSTYL zúročí své letité zkušenosti hned dvakrát: během přednášky Co je ájurvéda? a v rámci semináře Výživa pro matky a děti dle ájurvédy. Účastníkům poradí, jak ve svém životě mohou využívat přírodní medicínu a jak umět léčit sebe sama, nebo jak vařit podle ájurvédy. Možná odhalí i recept na oblíbenou polévku Mahátmá Gándího a rýžový nákyp, kterým se podle tradice živil Buddha před svým osvícením. Seminář bude určen především maminkám - řeč bude o výživě v období před a během těhotenství až po dobu po porodu - od kojeneckého věku až po dospívání.

Ájurvédskou tradicí se bude rovněž zabývat lékařka a léčitelka Kumudini Shoba pocházející z tradiční ájurvédské rodiny na Srí Lance. Ve své přednášce zaměřené na zdravý životní styl se bude především věnovat harmonizaci člověka na psychické, emocionální a mentální úrovni, a dále otázkám, jak dělat správná rozhodnutí týkající se zdraví, a také jak zvýšit svou imunitu domácími prostředky. Po přednášce bude Kumudini Shoba podepisovat svou novou knihu "Ajurvéda - starodávná moudrost, moderní život", která vyšla také v češtině.

Přednáškový blok časopisu Meduňka připravuje pro návštěvníky neméně zajímavá témata o přírodních sladidlech, alternativních metodách léčby bolestí páteře či rehabilitačním cvičení pro nohy. O posledním zmiňovaném tématu přednese řadu poznatků zkušený podolog (odborník na nohy) a masér Pavel Kloud. Vysvětlí, proč je důležité pečovat o své nohy a jaké se nabízejí možnosti. Ve finále předvede i několik ukázek rehabilitačního cvičení.

Na otázku, co o nás prozrazují zuby, odpoví MUDr. Stanislav Cícha. Zájemcům pomůže rozklíčovat, co a jak může poloha, postavení a stav zubů vypovědět o našem duševním a emočním stavu. O tom, že očkování může mít ty nejvážnější chronické nebo akutní následky vypoví homeopat s třicetiletou praxí Mgr. Jiří Čehovský. Kromě toho nabídne také možnosti, jak se těmto následkům bránit prostředky jemné domácí samoléčby.

Přednáška s názvem Ekodítě se zaměří na zdravé přebalování a zdravé nošení dětí a kontaktní rodičovství. Stávajícím či budoucím maminkám a tatínkům objasní například výhody látkových plen, základy přirozené hygieny kojenců (bezplenkové komunikační metody), výhody nošení dětí a možnosti, jak být s dětmi v co nejtěsnějším fyzickém styku. Představí deset principů kontaktního rodičovství a tipy a triky, jak se co nejpřirozeněji a zároveň co nejšetrněji k životnímu prostředí starat o děti. Informace o optimální porodní péči nabídne podobně laděná přednáška - Bezpečná cesta k přirozenému porodu.

Na rodiny s dětmi, ale také na školní či dětské kolektivy i na ty, kteří rádi vaří "bio", se zaměří soutěž Eko Bio Rodina. Soutěžící rodiny i jednotlivce vybídne, aby projevili své znalosti, hravost a kreativitu v oblasti ekologie.

Náplň veletrhu BIOSTYL stejně jako ostatních třech veletrhů nabídne samozřejmě mnohem více. Na návštěvníky čekají četné ochutnávky, předváděcí akce, poradny, praktické ukázky, ale také dětské koutky, bio restaurace, čajovny nebo meditační techniky. Pro zpestření a relaxaci organizátoři připravují například veletržní kino, výstavy, divadlo, tanec, hudbu, módní přehlídky či autogramiády...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů