Úterý, 16. dubna 2024

Biosady nejsou černou dírou na dotace, tuzemské bioovoce najdete v marmeládách, moštech i dětských přesnídávkách

Biosady nejsou černou dírou na dotace, tuzemské bioovoce najdete v marmeládách, moštech  i dětských přesnídávkách

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se ostře ohrazuje proti útoku Agrární komory České republiky a Ovocnářské unie České republiky, týkajícího se problematiky biosadů. Směrem k veřejnosti je komunikována překroucená skutečnost, že na velké plochy ekologických sadů v České republice jsou pouze pobírány dotace a přitom na trhu není bioovoce.

"Ekologické zemědělství se stále více rozvíjí, jak z hlediska ploch, tak i množství a hlavně kvality produkce. Je nám jasné, že pro konvenční hospodáře se ekologické zemědělství stává čím dál silnějším konkurentem a nyní, při přípravě dotační politiky po roce 2013 snad i ohrožením, ale my rozhodně nesouhlasíme s tím, aby tento způsob hospodaření byl takto pomlouván," řekla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Je jasné, že i mezi ekologickými sadaři v České republice se stejně jako v jiných zemích Evropské unie najde někdo, kdo nehospodaří správně a dělá ekologickému zemědělství špatnou reklamu. "V žádném případě však nestrpíme způsob, jakým jsou ekosady prezentovány jako celek, protože členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců jsou pořádní sedláci, kteří vědí, jak má sad v ekologii vypadat, a snaží se o finalizaci své produkce různými způsoby,"doplnila Kateřina Nesrstová.

Jan Jirásek ze statku Tilia v souvislosti s touto kauzu nabídl, aby se prezident Agrární komory ČR Jan Veleba přijel k němu na farmu podívat. "Vysázeli jsme cca 30 ha nových sadů, další sady obhospodařujeme. Produkce z těchto nových ploch je zatím samozřejmě nízká a všechnu produkci, i v budoucnu, zpracujeme u nás na farmě. Vyrábíme široký sortiment marmelád z našeho ovoce. Distribuujeme do bioprodejen, najdete nás i na trzích. V supermarketech však naše zboží není - znamená to tedy, že z hlediska Jana Veleby a Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie ČR, produkujeme či ne?," reagoval Jan Jirásek.

Množství ekosadařů je schopno si svou bioprodukci zrealizovat bez toho, že by se objevila v klasické obchodní síti. Odbytují regionálně přes své vlastní zákazníky, spolupracují s bioprodejnami apod. Veškeré své ovoce zpracovávají např. Vránovi na biofarmě Juré, kde suší jablka a švestky, vyrábějí povidla a přesnídávky. Firma Lukop spol. s. r.o. dodává značnou část své bioprodukce do společnosti Hamé, kde jsou vyráběny dětské biopřesnídávky, jež jsou dostupné i ve velkých obchodních řetězcích. Radek Sus z Ekofarmy Bílý mrak pěstuje jablka a další ovoce (např. třešně, švestky, meruňky) a veškerou produkci pravidelně vyprodává přímo z farmy. Dušan Lehocký z ekofarmy Šumava pěstuje jablka, třešně a hrušně, nabízí dokonce možnost samosběru.

"Toto je jen pár příkladů našich aktivních členů. Každý jistě zná biomošty z Hostětína či Lažan, kde je finalizována značná část ekologické produkce ovoce," uvedl Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Do povědomí se dostávají ovocné šťávy firmy Vitaminátor, jimiž se Česká republika prezentovala na veletrhu Grüne Woche v Berlíně. Samozřejmě i na jejich výrobu je využíváno ovoce z ekologicky obhospodařovaných sadů.

Část produkce ovoce z ekologických sadů je zatím bohužel realizována do konvenčního zpracování, protože v okolí farem specializované zpracovny či možnost uskladnění chybí.

"Souhlasíme s tím, aby bylo poukazováno konkrétně na špatné příklady hospodaření. O to se snažíme i my v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Budeme rádi, když systém očistíme od těch, kteří nehospodaří správně," řekla dále Kateřina Nesrstová. Dodala, že je potřeba poukazovat na správně a špatně hospodařící zemědělce a nezneužívat tyto informace na očerňování celého systému hospodaření. "Použitím stejné optiky bychom pak mohli říci, vzhledem k až 50% ohrožení zemědělských půd erozí, že konvenční zemědělci hospodaří tragicky a způsobují erozi půd. Ale to přitom nemusí být nutně pravda," uzavřela Kateřina Nesrstová.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů