Pátek, 19. dubna 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se za své sedláky zaručuje

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se za své sedláky zaručuje

Biopotraviny se postupně začleňují do jídelníčku spotřebitelů. Vzrůstá především zájem o produkci tuzemských ekologických zemědělců. Stoupá množství bioproduktů prodaných ze dvora. Své zákazníky si bio nachází i na farmářských trzích.

Bohužel trh s biopotravinami v České republice čelí nedůvěře části spotřebitelů. Úsilí ekologických zemědělců škodí také ojedinělé aféry, tu a tam se totiž objeví podnikavci, kteří se pokoušejí jako bioprodukty prodat na farmářských trzích zboží z konvenční produkce.

"PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se snaží o jasnou odlišitelnost a rozpoznatelnost tuzemských biopotravin. Výrazně, a to logem Garantováno Svazem PRO-BIO, budou značeny bioprodukty sedláků sdružených v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Toto označení usnadní zákazníkům orientaci mezi produkty nabízenými na oblíbených farmářských trzích. Potraviny v kvalitě bio od tuzemských sedláků budou výrazně vidět mezi těmi ostatními tak, aby biokvalita byla jasně odlišena," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Označení budou moci používat jen sedláci - členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, a to pouze na své výrobky. Jedná se o bioprodukty, pro které byla použita surovina pocházející z dané farmy a které byly na dané farmě také zpracovány. "Chceme upozornit zákazníky na nadstandard. Poskytnout jim jistotu. Ten, kdo má logem Garantováno Svazem PRO-BIO označený stánek, etikety či cenovky, je v databázi PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců dostupné na internetu. Spotřebitel si tak může kdykoliv dohledat podrobnosti, zjistit, odkud produkty pochází, případně na sedláka najít kontaktní údaje atp. Navíc je důležité, že veškerá přidaná hodnota takto označených bioproduktů zůstává v České republice," vysvětlila Kateřina Nesrstová.

Označení Garantováno Svazem PRO-BIO nemůže používat každý ekologický zemědělec. Na základě splnění určitých smluvních podmínek jím však své produkty může označit člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který je jediným subjektem sdružujícím ekologické zemědělce v České republice.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů