Úterý, 23. dubna 2024

Podpora českých včelařů a vznik bioregionů zajistí vyšší kvalitu biomedu v České republice

Podpora českých včelařů  a vznik bioregionů zajistí vyšší kvalitu biomedu v České republice

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců již mnoho let napomáhá k tomu, aby produkce biopotravin dostupná na českém trhu byla vždy jen v té nejvyšší kvalitě. Stopové prvky pesticidů objevené časopisem dTest v některých vzorcích biomedu poškozují důvěru spotřebitelů v celý systém produkce biopotravin. Situaci neprospělo ani to, že ze zpráv prezentovaných veřejnosti ve valné většině případů "vypadla" informace, že se jednalo o velmi nízká množství pesticidů, které se v konvenční produkci vyskytují v daleko vyšších koncentracích.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vnímá celou situaci jako závažnou.
"Za sebe, jako biospotřebitele mohu říci, že celá situace s rezidui pesticidů v biomedech mě velmi mrzí. Osobně bych si med v supermarketu nekoupila, protože nevím, odkud med pochází a kde jsou včelstva umístěná, což je ale pro jeho kvalitu rozhodující. Je mi však jasné, že zákazníci ve městech potřebují alternativu dostupnou i v běžné prodejní síti. Vnímám tuto situaci velmi akutně. Jsem ráda, že společnost PRO-BIO s.r.o., jež biomed pod značkou Albert Bio med květový dodala na trh, pozastavuje prodej předmětné šarže. Je to důkazem toho, že celou situaci řeší," sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců však musí rovněž konstatovat, že bohužel překvapivě v testu nezazněla informace, o jaké množství nepovolených látek se jednalo kvůli porovnání s konvenční produkcí. "Taková informace má vysokou vypovídací hodnotu a spotřebitel by ji jistě ocenil. Vím, jak těžké je dodržet předpisy pro produkci biomedu a jeho kvalitu, proto si med kupuji od našich sedláků, tam tuto garanci kvality najdu. V případě, že mě to zajímá, dozvím se také, kde jsou včelstva umístěna," uvedla Kateřina Nesrstová.
Požadavky na produkci biomedu jsou velmi náročné a komplexní. Pro stanoviště včelstev v ekologickém zemědělství (EZ) platí pevná pravidla. V okruhu tří kilometrů musí být zdroje nektaru a pylu složeny převážně z rostlin pěstovaných ekologickým způsobem a z divoce rostoucích rostlin, které nebyly chemicky ošetřovány, případně ošetřovány pouze přípravky povolenými pro EZ. Dále je nutno zajistit dostatečnou vzdálenost od všech nezemědělských zdrojů znečištění, které by mohly vést k zamoření, např. městská centra, dálnice, průmyslové oblasti, skládky, spalovny odpadů atd. Zamyslíme-li se nad hustotou osídlení a konvenční zemědělské výroby v České republice, dojdeme k závěru, že je velmi obtížné udržet včelstva bez přístupu na pozemky, které mohou být kontaminovány látkami, nepovolenými v EZ.

"Jistým řešením by mohlo být vytvoření bioregionů, tj. oblastí, kde by se na rozsáhlejším území hospodařilo pouze ekologickým způsobem, a tak by nemohlo dojít k nežádoucí kontaminaci. Takové řešení však předpokládá i politickou podporu, kterou navzdory proklamacím zatím postrádám," uzavřela Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Pro ekologické chovy včel je rovněž přísně stanoven způsob výživy. K přezimování je třeba včelstvům zajistit dostatečné zásoby medu z vlastní produkce a pylu. Umělá výživa je povolena, pokud je včelstvo ohroženo extrémními klimatickými podmínkami. Musí se skládat z medu pocházejícího z ekologického zemědělství. Výjimečně může kontrolní orgán v období špatných klimatických podmínek vyvolávajících cukernatění medu povolit použití cukrového sirupu nebo melasy pocházejících z ekologického zemědělství místo medu z ekologické produkce.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů