Čtvrtek, 28. března 2024

Vítězové soutěže Regionální potravina roku 2012 v Plzeňském kraji se představí na Plzeňských farmářských trzích

Vítězové soutěže Regionální potravina roku 2012 v Plzeňském kraji se představí na Plzeňských farmářských trzích

Tradiční Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí městského života v Plzni. V sobotu dopoledne (8 -- 12h) 23. června opět zaplní více než 45 prodejců prvotřídních nejen regionálních potravin okolí Mlýnské strouhy. Na těchto trzích se představí vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2012 v Plzeňském kraji.
Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.


Regionální speciality na Plzeňském farmářském trhu

"Již dva roky funguje spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto se i v letošním roce mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2012 v Plzeňském kraji", vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. V letošním roce se soutěže zúčastnilo 25 výrobců, kteří prezentovali 63 výrobků. Soutěžilo se v devíti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství. Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Na Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regi! onální potraviny Plzeňského kraje v roce 2012. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA - Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s bílým jogurtem. Masné výrobky představí vítěz této kategorie (Masné výrobky trvanlivé) Zemědělské družstvo Mrákov. Prodávat bude mimo jiné vítěznou Mrákovskou vrchovinu. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO -- Němečková. Porotu si získal Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní. Ing. Jaroslav Lstibůrek nabídne návštěvníkům trhů vítěznou Medovinu z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru. Sady Nebílovy (Lukrena a.s.) vyhrály kategorii Ovoce a zelenina. Sušené hrušky ze sadů Nebílovy nadchly nejen porotu, ale i návštěvníky Plzeňských farmářských trhů a Farmářských obchodů v Plzni. Na trzích budou připraveny ochutnávky i kuchařská show s ochutnávkou uvařených pokrmů.

Soutěž v Plzeňském kraji organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s. Na ! Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky! i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ -- Originální produkt ze Šumavy (ZEFA Volary, uzenářství Šneberger...) a Místní výrobek ze západu Čech (Mikulášův med).

"Plzeňské farmářské trhy jsou vyhlášené nabídkou těch nejkvalitnějších tuzemských potravin, proto není překvapením, že k nám jezdí i držitelé ocenění Regionální potravina z jiných krajů. Jedná se například o Horský statek Abertamy. V roce 2010 vítěz kategorie Mléčné výrobky s kozím sýrem Barbora (Karlovarský kraj). Nebo farma Držovice, která za čerstvý kozí sýr také v roce 2010 získala ocenění (Ústecký kraj)", doplňuje Popp.

Nabídka potravin bude bohatá

Uzenáři z Terešova nabídnou opět kompletní sortiment svých uzenin (tlačenka z plece, domácí nádivka....). Oblíbené se staly všechny pekařské výrobky z pekařství Rendl ze Sušice. U jejich stánku se vždy tvoří nejdelší fronty. Jako tradičně přijedou zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři ze Slaného a Nebílov. Skvělé pečiv! o napečou pekaři z Dobřan. Vynikající koláče a dorty nabídne Anděl Station z Plzně. Valašské frgály hledejte u stánku pekařství Fimako.

Přijedou i pěstitelé hlívy z Píseckých hor. Kuřata bude prodávat farma Zephyr. Na čerstvé i zpracované ryby se můžete těšit z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny). Na ryby uzené přijďte ke stánku Rybářství Mariánské Lázně. Maso a uzeniny nakoupíte od Šnebergera ze Železné rudy, ANGUS FARM, nebo Zacpala ze Stříbra. Vyzrálé hovězí maso bude prodávat farma Drouhaveč ze Šumavy. Pan Bubeníček a ZEFA Volary nabídnou vynikající zvěřinové uzeniny. Mošty budou prodávat ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z Horského statku Abertamy, biofarmy Držovice, biofarmy Slunečná a chráněné dílny Simabelle. Sortiment sýrů bude tedy na těchto trzích opět široký. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.

Příští Plzeňsk! é farmářské trhy se uskuteční až 14. července. Delší pauza je ! způsobena! státními svátky. Další Plzeňské farmářské trhy již budou pořádány ve tradičním 14 denním intervalu (plánované termíny Plzeňských farmářských trhů v roce 2012: 14.7., 28.7., 11.8., 25.8., 8.9., 22.9., 6.10., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12.).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů