Pátek, 19. dubna 2024

Ukázal jsem zákazníkům lidi, kteří zboží vyrábějí. A oni to ocenili.

Ukázal jsem zákazníkům lidi, kteří zboží vyrábějí. A oni to ocenili.

Se svými ošoupanými koženými kalhotami s kšandami budil rakouský Podnikatel roku v Monte Carlu velkou pozornost. Johannes Gutmann, zakladatel a šéf společnosti Sonnentor, nepopírá, že aby prodal své bio bylinné čaje a koření, musí on i jeho produkty vypadat unikátně. "Kdybych tady seděl v saku, byl bych pro vás zajímavý? Možná. Takhle si mě ale všimne každý. Totéž platí i pro obaly našich čajů, na kterých je vždy zajímavý obrázek. Ten totiž řekne více než slova," tvrdí Gutmann, který pochází z dolnorakouského Waldviertlu.

Před dvaceti lety byl nezaměstnaný a práce v kraji nebyla. Převzít hospodářství rodičů nechtěl, hledal svou cestu. Pak si všiml, že místní farmáři pěstující organické produkty pro ně nemají téměř žádný odbyt. On byl ale přesvědčený, že se správným marketingem zákazníky najde. Od místní hospodářské komory získal úvěr v hodnotě 15 tisíc eur a pustil se do podnikání.

"Začal jsem v dědových kožených kalhotách objíždět trhy a vyprávěl zákazníkům příběhy jednotlivých farmářů. Vzbudil jsem v zákaznících emoce a tím jsem měl vyhráno. Nikdo se už pak neptal, jestli produkt má skutečnou hodnotu, anebo jestli se někde nedá koupit levněji," vypráví Gutmann, který dnes vyváží své bio produkty do více než padesáti zemí.

Češi stáli na čaje frontu

Výrobky značky Sonnentor ale v obchodních řetězcích nekoupíte. Když do nich chtěl podnikatel na začátku devadesátých let začít dodávat, setkal s požadavkem na různé platby. "Chtěli, abych platil za prezentaci svých produktů, za reklamy a za místo, kde budou vystavené. Na tohle jsem peníze neměl, a tak jsme se rozloučili," vzpomíná Gutmann s tím, že naštěstí tehdy vystihl první vlnu ekologických obchůdků v sousedním Německu. Tamní zákazníci byli ze zboží "s příběhem" nadšeni a Sonnentor začal postupně růst. K značce se začali také přidávat další pěstitelé, jejichž fotografie Gutmann opět tiskl na obaly. Dnes firmě dodává na 150 farmářů.

V roce 1992 potkal podnikatel českého studenta Tomáše Mitáčka a expandoval se značkou Sonnentor do tehdejšího Československa. První obchod otevřeli na kraji Šumperku. "Říkal jsem si, že bude těžké tam uspět. Otevřeli jsme ráno v osm hodin, v poledne byly pulty téměř prázdné. Přišly stovky lidí a stály ve frontě dlouhé desítky metrů. Velmi to na mě zapůsobilo," popisuje Gutmann začátky v Česku.

Příběh kytičky v okénku

Dnes v jihomoravských Čejkovicích zaměstnává 70 lidí a letos tam začal stavět novou výrobní halu a prodejnu za téměř padesát milionů korun. Podnikatel také plánuje nabízet Čechům turistické vyžití a ukázat jim na vlastní oči provozy firmy či pole, na kterých produkty vznikají. Gutmann si přitom zakládá na tom, že odmítá velkokapacitní automatické linky, klade velký důraz na ruční práci.

"Zákazníci musí vědět, že jim jejich čaj zabalily opravdové ruce. Rád vyprávím příběh o starší rakouské ženě, kterou nikdo nechtěl zaměstnat. U nás vkládala ručně do krabičky malou kytičku, která byla vidět skrz průhledné okénko. To zákazníky okouzlilo," říká Gutmann, který zároveň sází na netradiční názvy svých produktů. "Když vyrábíme čaj na spaní, název Spěte dobře je fajn, ale dá se vymyslet něco hlubšího. Třeba Čepice plná spánku," usmívá se muž.


Johannes Gutmann

* než začal podnikat, pracoval jako účetní, asistent v kanceláři či turistický průvodce

* před čtyřiadvaceti lety založil firmu Sonnentor, která dnes vyrábí a prodává více než 700 bio produktů, čajů či koření

* firma zaměstnává 170 lidí v Rakousku a 70 v Česku

* 75 procent své produkce Sonnentor exportuje do více než padesáti zemí

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů