Čtvrtek, 25. dubna 2024

Wal-Mart vysílá poradce k americkým farmářům, chce být zelenou firmou

Wal-Mart vysílá poradce k americkým farmářům, chce být zelenou firmou

Investory láká čínský potravinářský trh, zaujal i oligarchu Děripasku. Celosvětová sklizeň kukuřice bude letos zřejmě rekordní.

Největší řetězec supermarketů na světě Wal-Mart se ve jménu zlepšení svého image "zelené společnosti" rozhodl stát průkopníkem ve zlepšování amerického zemědělství. Firma nyní začala posílat své zaměstnance na farmy, aby zemědělcům pomohli vylepšit logistiku a snížit využívání hnojiv. Měly by se tak omezit emise uhlíku.

"Nemáme příliš velký dohled nad našimi dodavateli, takže jsme se rozhodli začít přímo na polích," řekl agentuře Reuters Robert Kaplan, manažer Wal-Martu v arkansaském Bentoville.

Před pracovníky Wal-Martu stojí složitý úkol. Musí totiž přesvědčit farmáře, aby po každé sklizni zbytečně neorali pole, když to není třeba (nespálí tolik pohonných hmot), a při využití hnojiv se více spolehli na satelitní obrázky. To by mělo zabránit nadužívání hnojiv.

Jen za posledních třicet let se americkým farmářům při produkci jednoho bušle (27,2 kg) pšenice podařilo snížit emise skleníkových plynů o 15 procent. U jiných plodin je ale patrnější větší pokrok. Například objem vody využitý při zavlažování polí s bavlnou klesl o 30 procent, zatímco eroze půdy na kukuřičných polích se od roku 1980 snížila o 67 procent.

Společnost Wal-Mart se společně s dodavateli zavázala do roku 2015 omezit produkci skleníkových plynů o 22 milionů tun. To je, jako by z amerických silnic zmizely téměř čtyři miliony aut.

Asie chce jíst zdravěji

Ekologické postupy a zvyšující se zájem o zdravější potraviny jsou zřetelné i mimo Spojené státy. Jsou jedním z důležitých prvků při rozhodování o investicích v odvětví po celém světě.

Globální průzkum renomované britské poradenské společnosti Canadean nedávno ukázal, že během letošního roku bude v potravinářském průmyslu na celém světě probíhat zvýšená konsolidace. V průzkumu odpovídalo 152 manažerů důležitých potravinářských firem. Podle analýzy Canadean celkem 45 procent manažerů očekává "výrazné zvýšení" nebo "zvýšení" počtu fúzí a akvizicí v odvětví.

Za hlavní region s nejvyšším potenciálem růstu mezi rychle rostoucími trhy pak manažeři označili Čínu, příležitosti ale skýtá také Indie nebo Blízký východ. "

Silný ekonomický růst v Číně a v Indii, nárůst příjmů domácností, možnost snížení cen potravin a změny v chování spotřebitelů, kteří stále častěji dávají přednost zdravému jídlu, činí tyto trhy pro zahraniční investory stále více atraktivnější, uvádí Canadean.

Děripaska bude krmit Číňany

Jedním z příkladů společností, které se snaží svézt na vlně změny chování spotřebitelů a jejich příklon k zdravější a nezávadné stravě na rychle rostoucích trzích, je i zemědělská divize firmy Basic Element ruského miliardáře Olega Děripasky. Ta se chce nyní soustředit na vývoz vepřového masa a sóji právě do Číny.

"Čína je jedním z nejrychleji rostoucích spotřebitelských trhů," řekl Andrej Olejnyk, ředitel oddělení divize zemědělství ruské firmy.

Právě v Číně je i díky rostoucím příjmům obyvatelstva silně patrný příklon k západnímu stylu stravování. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství za posledních deset let stoupla v říši středu spotřeba drůbežího masa o 41 procent, v případě vepřového to bylo o 27 procent.

Rekordní sklizeň kukuřice i rýže

Velký dopad na firmy podnikající na potravinářském trhu bude mít i letošní sklizeň obilí.

Podle prvních odhadů by letos mohla zdolat rekord sklizeň kukuřice. Mezinárodní rada pro obilí (IGC) například očekávala, že sklizeň kukuřice by měla poskočit až o 5,4 procenta na 913 milionů tun obilí, a to zejména díky farmářům v USA. Ti osázeli touto plodinou největší plochy od roku 1937.

Jediným otazníkem je ale sucho na americkém středozápadě, které by mohlo pozitivní vyhlídky ještě ohrozit

Obavy spojené se suchem se ale začaly projevovat i na ceně kukuřice na chicagské komoditní burze, kde kontrakt s dodáním v prosinci v minulém týdnu vzrostl na devítiměsíční maximum. V pátek posílil o více než dva centy na 6,34 dolaru za bušl (25,4 kg).

Podobně jako kukuřice, i sklizeň rýže by měla překonat rekord. Odhaduje se, že celkově se letos sklidí o 15 milionů tun rýže více než loni, kdy toto číslo dosáhlo 462 milionů tun.

Na druhou stranu, sklizeň pšenice by letos měla mírně klesnout. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje, že se celosvětově sklidí 675 milionů tun pšenice, což je o 3,6 procenta méně než loni, kdy tato čísla dosáhla téměř rekordu. Je to ale stále vysoko nad průměrem za posledních pět let.

Horké počasí ve Spojených státech v současnosti žene cenu nejen kukuřice, ale také pšenice vzhůru. Kontrakt na pšenici s dodáním v září posílil o 42,5 centu na 7,5125 dolaru za bušl, což je nejvíce od září 2011.


Očekávaná produkce pšenice
země miliony tun

1. EU-27 131,0

2. Čína 120,0

3. Indie 91,0

4. USA 60,8

5. Rusko 53,0

6. Kanada 27,0

7. Austrálie 26,0

8. Pákistán 23,0

9. Turecko 16,5

10. Kazachstán 15,0

11. Írán 14,0

12. Ukrajina 13,0

13. Argentina 12,0

14. Egypt 8,50

15. Uzbekistán 6,3

zdroj: ministerstvo zemědělství USA

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů