Čtvrtek, 18. dubna 2024

Startuje další ročník soutěže Česká biopotravina roku

Startuje další ročník soutěže Česká biopotravina roku

Již 11. ročník klání o prestižní titul Česká biopotravina roku začíná. Letošní ročník přináší dvě novinky. Soutěž proběhne v odlišném termínu tak, aby šanci na ocenění získaly i biopotraviny z letošní sezony. Došlo také ke změně organizátora a odborného garanta, kterým se stal PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství ing. Petra Bendla.

"Letos chceme do soutěže přilákat další výrobce biopotravin, a zvlášť ty, jež se zaměřují na sezonní potraviny. V minulých letech se ocenění vyhlašovalo zpětně, a to na jaře. Změnou termínu chceme přilákat i výrobce sezónních produktů. Věříme, že příznivější načasování ocení například pěstitelé a zpracovatelé biozeleniny a bioovoce nebo ovčího a kozího biomléka," sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, organizátora soutěže.

Výrobci biopotravin mají necelé dva měsíce na to, aby své produkty do osmi soutěžních kategorií přihlásili. V tuto chvíli je již možné zasílat přihlášky do soutěže. Jejich příjem skončí 14. září 2012. Odborná porota poté zvolí jak celkového vítěze, tak ocení nejlepší biopotraviny z následujících kategorií: Mlýnské a pekárenské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a výrobky z masa, Nápoje, Výrobky z ovoce a zeleniny, Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky, Biovýrobky pro gastronomii a Biovíno. Výrobce, jehož produkt bude vyhodnocen jako nejlepší, získá spolu s oceněním podnětnou exkurzi na BioFach, nejprestižnější veletrh s bioprodukty na světě, jež se koná v Norimberku.

Organizaci a odbornou záštitu soutěže Česká biopotravina roku 2012 po Mgr. Tomáši Václavíkovi /Green marketing/ přebírá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jež je jedinou organizacísdružující ekologické zemědělce v České republice. "Po dlouholeté spolupráci s agenturou Green marketing jsme se rozhodli změnit koncept soutěže a zajistit si organizaci sami. Fakt, že soutěž organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, však neznamená, že zemědělci nebo výrobci, kteří nejsou jeho členy, by se nemohli přihlásit," ujišťuje Kateřina Nesrstová a dodává, že porota bude složena z nestranných odborníků. Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v rámci slavnostního večera mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2012, dne 21. září 2012 na zámku v Lednici na Moravě.

Vyhlašovatelem soutěže Česká biopotravina roku je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Soutěž má za cíl podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin, napomoci zvýšit povědomí o kvalitách a výhodách biopotravin a představit ty nejlepší biopotraviny českého původu.

Partnery soutěže Česká biopotravina roku 2012 jsou veletrhy BioFach a Vivaness, odborné časopisy Retail Info Plus, Zboží a prodej, internetový magazín Nazeleno.cz a informační portály Bio-info.cz a Biospotrebitel.cz.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů