Čtvrtek, 25. dubna 2024

Družstvo chovatelů zahájilo vývoz přebytků tuzemského biomléka

Družstvo chovatelů zahájilo vývoz přebytků tuzemského biomléka

Změny na tuzemském trhu s biomlékem nutí sedláky hledat odbyt jinde. Spojili se do družstva a začali vyvážet mléko v kvalitě bio za spravedlivější ceny do sousedního Německa. Od počátku září za hranice tak každý druhý den putuje cca 25.000 litrů biomléka. Kvalitní mléko s nadstandardními požadavky na ekologickou výrobu tak nekončí znehodnocené jako součást konvenční produkce.

Družstvo České biomléko vzniklo na základě potřeby uplatnit biomléko na trhu, a to za přijatelné a spravedlivé ceny. "Členové družstva produkující biomléko převážně na Vysočině a v jižních Čechách, tedy v krajích s nejvyšším zastoupením mléčného skotu u nás, se pro BIO rozhodli většinou před třemi léty. Tehdy byli osloveni zpracovateli právě s požadavkem na dodávky biomléka. Ovšem v posledním roce došlo k rapidnímu obratu způsobeného změnou vlastnických práv u zpracovatelů, kteří si v podstatě produkci biomléka objednali," přibližuje vývoj v sektoru Ing. Miloš Pátek, předseda družstva České biomléko a dodává, že výkupní cena biomléka je téměř totožná s cenou konvenčního mléka, zatímco náklady na produkci jsou výrazně vyšší.

Situace vyústila k tomu, že se chovatelé rozhodli sami, za pomoci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, hledat východisko. Řešení se objevilo před koncem roku 2011 a od ledna 2012 probíhala intenzivní jednání se zpracovatelem v Německu, který projevil dlouhodobý zájem o dodávky biomléka. V květnu došlo ke konečné dohodě a kontrole hospodářství členů družstva, aby vyhověla mezinárodně uznávaným nadstandardům hospodaření, které německý zpracovatel vyžaduje. Ten také nabízí za každý litr biomléka cenu o cca 2 Kč vyšší, než platí tuzemské mlékárny, a to i přes fakt, že se chovatelé podílí i na dopravě.

"Došlo také k podpisu dohody o spolupráci mezi svazem PRO-BIO a Německým svazem ekologických zemědělců Gaea, který je garantem kvality pro německého zpracovatele. Osobně mě velmi mrzí, že vysoce kvalitní české biomléko skončí na Německém trhu, ale v tuto chvíli asi jiná cesta není. Pevně věřím, že z družstva ČESKÉ BIOMLÉKO se v budoucnu stane plnohodnotná odbytová organizace, která bude natolik silná a stabilní, že si vytvoří i vlastní zpracovatelské kapacity a bude uvádět produkci svých členů na tuzemský trh. Podobný model funguje v zahraničí již řadu let a úspěšně. Nevidím tedy důvod, proč by se to nemělo podařit u nás," dodala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Nové biodružsvo začalo fungovat 14. července 2012. Z České republiky se jeho prostřednictvím bude vyvážet biomléko o objemu cca 25.000 litrů každý druhý den. To však není číslo konečné. Nejpozději od1.ledna 2013 budou dodávky výše uvedeného objemu už každodenní. "Bude-li zájem z řad dalších producentů je schopen náš partner odebrat až 55.000 litrů biomléka denně," uvedl Ing. Miloš Pátek. Šanci na spravedlivější cenu, tak mají i další ekologičtí chovatelé mléčného skotu. Družstvo České biomléko, které zatím tvoří osm členů, je otevřené a může se do něj přihlásit každý, kdo zmíněnou komoditu v biokvalitě vyrábí.

Čeští hospodáři postupně objevují výhody odbytových organizací, jež jsou všeobecně známy a v Evropské unii hojně využívány. "Doufám, že se podaří rozvinout činnost družstva České biomléko jako vzorovou odbytovou organizaci, která svojí soudržností dosáhne výhodných podmínek pro své členy," uzavírá Ing. Miloš Pátek.

První cisterna tuzemského biomléka, o které tuzemské mlékárny nestojí, odjede za hranice 1. září 2012.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů