Pátek, 29. března 2024

Letošní ročník Měsíce biopotravin vyzývá Držte se biokvality

Letošní ročník Měsíce biopotravin vyzývá Držte se biokvality

Září je Měsícem biopotravin, jeho cílem je propagovat nejen biopotraviny a ekologické zemědělství, ale také akce, které pro své návštěvníky připravili farmáři, obchody s biopotravinami i neziskové organizace. Držte se biokvality je mottem letošního ročníku.

"Měsícem biopotravin každoročně podporujeme na šedesát akcí týkajících se ekologického zemědělství a biopotravin. Lidé tím, že kupují a konzumují biopotraviny, chrání své zdraví a zároveň přispívají k lepšímu životnímu prostředí. Zejména v posledních letech si více všímají kvality potravin i vlivu zemědělství na životní prostředí a mnozí z nich už cíleně vyhledávají bio výrobky. I proto Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby měli ekologičtí zemědělci i potravináři co nejlepší podmínky ke své práci. Stabilně je podporuje prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007-2013," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

V České republice loni ekologicky hospodařilo 3 920 zemědělců na výměře téměř 483 tisíc hektarů, což představuje podíl 11,42 % z celkové výměry zemědělské půdy. Vzrostl také počet producentů biopotravin, a to z 626 v roce 2010 na loňských 646. K nejčastěji zpracovávaným bioproduktům patří maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné výrobky. Významný je počet registrovaných výrobců bio vína (77).

Základním dokumentem pro rozvoj ekologického zemědělství je Akční plán České republiky na období 2011-2015. Má za cíl do konce roku 2015 dosáhnout 15% podílu výměry zemědělské půdy při současném navýšení podílu biopotravin na trhu s potravinami na 3 % a dosáhnout minimálně 60% podíl české bio produkce.

Na stránkách www.mesicbiopotravin.cz si zájemci mohou v kalendáři akcí najít událost ve svém okolí a poté ji navštívit. Novinkou pro tento rok je rozšíření soutěží pro spotřebitele na webových stránkách. Každý všední den v září budou mít soutěžící možnost vyhrát hodnotné ceny od partnerů akce, mj. slevy do obchodů s biopotravinami nebo na různé ochutnávky. Součástí Měsíce biopotravin budou i exkurze na ekofarmy, které doplní program například o noční stanování na louce s čuníky na biofarmě Sasov na Vysočině.
Více informací na www.mesicbiopotravin.cz.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů