Pátek, 29. března 2024

PRO-BIO ROZŠIŘUJE HRANICE SVÉ PŮSOBNOSTI SMĚREM NA JIH

PRO-BIO ROZŠIŘUJE HRANICE SVÉ PŮSOBNOSTI SMĚREM NA JIH

Nejvzdálenějším odběratelem našich biopotravin je od letošního roku česká vědecká stanice J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.

Objemná zásilka s biopotravinami ze Starého Města pod Sněžníkem bude tvořit základ jídelníčku dvacetičlenné expedice polárníků především z Masarykovy univerzity v Brně (http://polar.sci.muni.cz/) a dalších institucí. Polárníci využijí například 100 kg špaldové celozrnné mouky na pečení vlastního chleba, kuskus, müsli, těstoviny, špaldové kafe a další bioprodukty.

V čele se správcem stanice Pavlem Kaplerem se expedice vydá na ostrov přesně na Silvestra letošního roku. Průměrná délka cesty na ostrov Jamese Rosse trvá 10 dnů. Expedice se dopraví nejprve "civilním" letem co nejblíže, tedy do jihoamerické Ohňové Země, konkrétně do města Punta Arenas, kde na ně již budou čekat naše biopotraviny, které na cestu vyrazily s předstihem. Z patagonského Punta Arenas je čeká cesta chilským vojenským ledoborcem Almirante Oscar Viel přes bouřlivý Drakeův průliv a souostroví Jižní Shetlandy až k ostrovu Jamese Rosse.

Hlavní náplň expedice tvoří především výzkumy z oblasti klimatologie, rostlinné fyziologie, parazitologie, glaciologie, geologie, či mikrobiologie. Antarktida je velmi důležitou oblastí pro zachování rovnováhy planetárního systému Země. Vzhledem k jejímu možnému ohrožení v důsledku globálního oteplování je výzkum ledovců a vývoj změn všech tamních ekosystémů jednou z nejdůležitějších priorit světové vědy. Čeští vědci se budou zabývat rovněž paleontologickými výzkumy, které započaly již v uplynulých sezónách, kdy byl v Antarktidě nalezen např. vůbec první doložený druh fosilní houby.

Spojení mezi antarktickými vědci a bioprodukty by na první pohled možná hledal málokdo. Přesto ale mají tyto dva zdánlivě vzdálené obory mnoho společného. Extrémní podmínky, které na ostrově Jamese Rosse panují, si žádají uzpůsobení jídelníčku a využití praktických, rychle a snadno připravitelných pokrmů s vysokou nutriční hodnotou. Výběr našich biopotravin byl proto navržený tak, aby tyto požadavky splňoval, a aby si členové expedice mohli připravovat pokrmy z kvalitních surovin bohatých na živiny a energii. Navíc poslání naší firmy, podporující návrat šetrného způsobu hospodaření a zachování zdravé planety, je rovněž vlastní všem českým polárním vědcům i technikům účastnícím se expedic do Antarktidy.

Další informace:

Ing. Barbora Hernychová, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů