Středa, 24. dubna 2024

Lidé z Javorného odpor proti 'bioplynce' neprosadili

Lidé z Javorného odpor proti 'bioplynce' neprosadili

Zastupitelé obce v úterý v podvečer až na jednu výjimku odsouhlasili skutečnost, že nemají námitku proti výstavbě zemědělské bioplynové stanice v osadě Javorné, která je místní částí Horního Bradla. Jediný hlas proti patřil Věře Kloučkové, která v Javorném žije a zařízení na zpracování hovězí kejdy by mělo stát jen kousek od obydlí její rodiny.

Lidé z Javorného proti výstavbě stanice protestují, obávají se zápachu, hlučnosti agregátu a hlavně zvýšení dopravní zátěže. Investor výstavby, zemědělská společnost z Javorného, si k zasedání zastupitelstva přizval odborníky, projektanty nebo vedoucího nasavrcké Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory Františka Bártu.

"Mohu se vyjádřit pouze z hlediska ochrany přírody. Ze zákona není možné z naší strany mít k výstavbě námitky," uvedl Bárta k nelibosti Javorenských.
Ti, jak se shodli, by uvítali nestranný posudek, který by zaručil, že stanice nebude ekologickou přítěží a nesníží cenu jejich nemovitostí. Investor i projektanti prohlásili, že se budou k záměru vyjadřovat všemožné instituce, které nemohou případně pochybný projekt schválit.

Starosta se obává nespásaných luk

Zastupitelé se po poměrně ostré výměně názorů jednotlivě k záměru vyjádřili.

Až na Věru Kloučkovou byli všichni pro, někteří argumentovali svým kladným vztahem k zemědělství, jiní zdůrazňovali zachování nebo zvýšení zaměstnanosti.

Úsměvný byl názor jedné zastupitelky, která s naprosto vážnou tváří prohlásila, že je jí milejší zpracování hovězí kejdy na elektřinu než třeba skladování jaderného odpadu. "Ti lidé u Temelína nebo Dukovan jsou přece chudáci," zdůraznila.

Starosta Horního Bradla Karel Linhart svůj důvod ke zvednutí ruky vysvětlil tím, že se nemůže dívat na zarostlé louky v krajině, které nikdo nespásá. Díky bioplynové stanici bude potřeba více krav a více pastvy, případně i více zaměstnanců.

Projektanti i investor občanům slíbili, že bioplynová stanice nebude vydávat větší zápach, než nyní vychází ze zemědělského střediska. Zdůraznili, že se nebude v zařízení pálit žádný kafilerní odpad či kostní moučka. "Na tuto surovinu by zařízení ani nefungovalo," řekl jeden z nich.

Kloučková odstoupila z funkce

Javorenští ani těmto tvrzením příliš nevěří, rádi proto využili nabídku starosty Linharta a navštívili obec Nové Lhotice, kde už zemědělská bioplynová stanice stojí. "Nemůžeme si pomoci, páchne," shodli se po návratu. a svůj názor tlumočili bradelským zastupitelům. Nepřesvědčili je a návrh hlasováním hladce prošel.

"Odstupuji z funkce zastupitelky pro dlouhodobou nespokojenost s přístupem zastupitelstva k obci Javorné," prohlásila ve středu Kloučková.

Souhlas zastupitelstva ale nedostali.

Starosta Horního Bradla Karel Linhart tehdy prohlásil, že nebude s ohledem na příští generace trhat majetek obce. V něm má totiž Javorné slušnou "sumu" v podobě devětadvaceti hektarů lesů, které původně patřily obci Krásné.

"Přestože všichni občané Javorného včetně chalupářů projevili přání vrátit se ke Krásnému, nebylo jim to umožněno. Na upřednostňování majetku před vůli občanů jsme prostě zareagovat museli," řekl starosta Krásného Jaroslav Kučera.

Potvrdil tak informaci, kterou se podařilo Chrudimskému deníku získat: Víc než polovina javorenských lesů je nově zapsána na listu vlastnictví obce Krásné!

"Přišlo se zkrátka na to, že majetek v minulosti nebyl převeden podle práva. Katastrální úřad tuto chybu odstranil a sedmnáct hektarů našeho historického majetku máme zpátky," řekl Kučera.

Hornímu Bradlu ještě zbylo dvanáct hektarů javorenských lesů, které mu darovalo Krásné před pouhými třemi roky. Zda převede tento majetek i s osadou nespokojených lidí původnímu majiteli, se v tuto chvíli nejeví jako reálné. "Obávám se, že rozhodnutí o bioplynové stanici ovlivnil převod našich lesů na Krásné," míní odstupující zastupitelka Kloučková.

Starosta Horního Bradla Karel Linhart toto tvrzení odmítá. "Rozhodně nelze tyto záležitosti spojovat," uvedl rezolutně.

O převodu lesů na obec Krásné ví. "Musím si vše prostudovat a navštívit katastrální úřad," dodal.

Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů