Sobota, 20. dubna 2024

Evropská dotace pro inovativní technologii: nový bioplyn v Pochvalově

Evropská dotace pro inovativní technologii: nový bioplyn v Pochvalově

Společnost Chmel Pochvalov zprovoznila novou bioplynovou elektrárnu o výkonu 1,13 MW. K pohonu kogenerační jednotky Jenbacher využívá bioplyn z kukuřice a rostlinného odpadu. Nasazení kogenerační jednotky namísto separátního zařízení pro výrobu energie a tepla umožňuje dosáhnout zhruba 40procentní úspory energie. Projekt v souladu s cílem EU snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 % a o stejný podíl zvýšit výrobu energie z OZE. Realizátor projektu proto mohl využít dotaci z evropských fondů (OPPI) pro inovativní lokální projekty přispívající ke zvýšení výroby obnovitelné energie v regionu.

V porovnání s emisemi, které by byly uvolněny do ovzduší při separátní produkci tepla kotlem na zemní plyn a při použití elektřiny z české rozvodné soustavy, sníží projekt emise oxidu uhličitého o 6 500 t ročně.

Elektrárna, která byla vybudována v obci Pochvalov zhruba 60 kilometrů od Prahy, představuje vůbec první instalaci motoru Jenbacher J416 v ČR. Vyrobená elektřina se dodává do rozvodné soustavy. Tepelná energie směřuje do fermentoru, kde podporuje výrobu bioplynu.

www.techtydenik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů