Pátek, 29. března 2024

Bioplynová stanice bude stát 70 milionů

Bioplynová stanice bude stát 70 milionů

ZOD MÁJ Kestřany by mohlo postavit středně velkou stanici už letos.

"Už na tom pracujeme minimálně tři roky. Teď už nám chybí jen získat úvěr od banky, všechna potřebná povolení už máme. Pokusíme se samozřejmě získat dotaci až ve výši jedné třetiny nákladů z celkových 70 milionů," vysvětluje Petr Hubáček, ředitel a předseda představenstva ZOD MÁJ Kestřany.

"Zemědělský podnik se už dneska totiž jen velice těžko uživí produkcí mléka, obilí a masa. Mnoho podniků kvůli nízkým cenám masa a mléka zrušilo živočišnou výrobu a zaměřuje se na udržování krajiny," vysvětluje Hubáček.

V Kestřanech ale omezovat výrobu nechtějí. Zaměstnávají šedesát lidí a zaměstnanost chtějí udržet.

"Člověk se snaží hledat nové cesty, jak přežít. Dodáváme obilí dlouholetým partrnerům jako je Školní rybářství Protivín, i když na tom třeba úplně nevyděláváme. Chceme udržovat zemědělství v krajině, aby nenastala situace, kdy nebude komu prodat obilí a jiné výrobky," říká ředitel.

"Máme asi 1450 hektarů orné půdy a pro kukuřici, která bude materiálem, kterým budeme zásobovat stanici, jsme vyčlenili 250. Teoreticky by nám mělo stačit k pokrytí potřeby pouze 200 hektarů, ale je třeba mít rezervu," doplňuje Petr Hubáček.

Stanice střední velikosti bude bezpečně vyrábět teplo a plyn, kterými bude družstvo vytápět své stáje a elektrický proud prodávat. Později by se kapacita stanice mohla ještě zvýšit. Bioplynová stanice v Kestřanech by mohla stát ještě letos.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů