Úterý, 19. března 2024

Bioplynová stanice v Číčově roste do výšky. Stěny fermentorů jsou 6 metrů vysoké

Bioplynová stanice v Číčově roste do výšky. Stěny fermentorů jsou 6 metrů vysoké

Výstavba bioplynové stanice v podbrdském Číčově, kterou bude provozovat společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, si v harmonogramu odškrtla významnou položku. Nově instalované tři betonové skelety jsou základem budoucích fermentorů bioplynové stanice o instalovaném výkonu kogenerační jednotky 526 kW. Bioplynová stanice po svém dokončení ročně vyprodukuje množství elektřiny pokrývající spotřebu více než 1 000 domácností.

Pod úpatím Brd na okraji obce Číčov poblíž Spáleného Poříčí vyrostla v uplynulých dnech trojice kruhovitých skeletů. Jednotlivé nádoby, tvořené z několika betonových dílců o výšce 6 metrů, jsou budoucí fermentory a skladovací nádrž bioplynové stanice, kterou v lokalitě staví firma Bioplyn Technologie. Zařízení bude provozovat společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Celková výška fermentorů včetně podzemních částí a zastřešení bude zhruba 10 metrů.

Samotná stavební fáze začala v létě zemními úpravami, po nichž následovala srpnová úprava podloží a betonáž základů. S kompletním dokončením hrubé stavby a technologické části se počítá začátkem listopadu. Obnovitelný zdroj pro výrobu elektřiny bude disponovat instalovaným výkonem 526 kW. V provozu bude 7 750 hodin ročně (tj. téměř 90 % běžného roku) a vyrobí více než 3 miliony kWh elektřiny.

Ve fermentačních nádobách bioplynových stanic jsou zpracovávány organické materiály bez přístupu vzduchu. V Číčově bude jako "palivo" sloužit hovězí kejda a energetické plodiny. Ty při fermentaci produkují bioplyn s vysokým obsahem metanu. Tento je následně využit jako palivo k výrobě elektřiny. Kromě ní je dalším výstupem teplo v podobě horké vody.

"K prvnímu tzv. krmení fermentorů by mělo dojít v březnu 2011," přiblížil další program číčovské "bioplynky" vedoucí projektu za ČEZ Obnovitelné zdroje Adam Moravec.
"V ČR mají v rámci zdrojů čisté elektřiny bioplynové stanice dobrou perspektivu rozvoje. Nedlouho po rozjetí číčovské výrobny čisté elektřiny bychom rádi navázali dalším bioplynovým zdrojem," věří jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

Dodavatelem vstupního substrátu, kterého spotřebuje bioplynová stanice 55 tun denně, bude sousední farma a další drobní producenti z blízkého okolí. Energetické plodiny v podobě travní senáže a kukuřičné siláže jsou skladovány po celý rok. Samotné fermentory (nádrže, v nichž dochází k produkci bioplynu) jsou pod střechou a tím plynotěsně uzavřeny.

Vybrané parametry bioplynové stanice Číčov:

  • Suroviny: hovězí kejdy, kukuřičné siláže, travní senáže
  • Elektrická účinnost: 40,4 %
  • Dodaná elektřina: 3,372 GWh ročně (tj. pokrytí spotřeby cca 1 000 domácností)
  • Množství surovin za rok: 20 tisíc tun
  • Fermentory: o celkovém objemu 2800 m3
  • Plynojem: 500 m3
  • Nádrže na kal: 2 000 m3


Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklaruje záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. Skupina ČEZ spuštěním dalšího obnovitelného zdroje elektřiny zároveň přispívá k plnění platných závazků ČR vůči Evropské unii zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě.

Na sklonu roku 2009 pak spustila také dvojici větrných elektráren u Věžnice na území kraje Vysočina (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2740.html)

Již od listopadu provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje fotovoltaickou elektrárnu v Hrušovanech nad Jevišovkou (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2672.html) a další čtveřici fotovoltaických elektráren v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Martin Schreier,
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů