Pátek, 29. března 2024

MZe:V letech 2007 až 2010 na podporu bioplynek 2,7 miliardy

MZe:V letech 2007 až 2010 na podporu bioplynek 2,7 miliardy

Ministerstvo zemědělství (MZe) dosud schválilo 152 ze 171 žádostí o dotaci na stavbu nové nebo na rekonstrukci stávající bioplynové stanice, podaných v letech 2007 až 2010, za celkem 2,7 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělila mluvčí MZe Tereza Dvořáčková s tím, že pro tento účel je připraveno v úhrnu zhruba 3,5 miliardy korun. Tři čtvrtiny peněz v pocházejí z rozpočtu Evropské unie, jedna čtvrtina z národního rozpočtu.

Podle MZe byly dosud investorům skutečně vyplaceny dotace na 50 projektů, na něž směřovalo 1,05 miliardy korun. Celkový instalovaný elektrický výkon schválených bioplynových stanic činí 92 MW. Průměrná výše dotace činí 17,8 milionu korun na jeden projekt.

Žadatelem o podporu bioplynové stanice může být výhradně podnikatel, jehož převažující činností je zemědělská výroba. O peníze se mohou ucházet nejen malé podniky s méně než deseti zaměstnanci a ročním obratem nižším než dva miliony euro, ale také větší podniky. "Ty však musí splňovat podmínku alespoň dvouleté historie podnikání v zemědělské výrobě," uvedla Dvořáčková. Dotace může dosáhnout maximální třiceti procent výdajů na projekt, jejich limit je stanoven maximálně na 75 milionů korun

"Kromě samotných bioplynových stanic podporujeme v souladu se současnými trendy také budování technologií na vyčištění bioplynu pro pohon motorových vozidel a na veřejné plnící stanice, na které lze získat dotaci až do výše 60 procent způsobilých výdajů," uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Jak minulý týden informovaly Lidové noviny, na konci loňského roku bylo v Česku v provozu 174 bioplynových stanic, dalších nejméně sto investoři připravují k realizaci. Podle odborníků je prý přitom v Česku prostor pro umístění až 500 elektráren spalujících bioplyn.

Hlavní náplní pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně. Největší rozvoj bioplynových stanic nastává v posledních letech. Na rozdíl od prvních zemědělských stanic z 80. let 20. století už nejsou zaměřené hlavně na zpracování kejdy, ale na společné využití cíleně pěstované biomasy, například kukuřice smíchané s kejdou a hnojem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí připravuje novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která má zajistit, aby využívání biomasy nepřineslo státu stejné problémy jako fotovoltaika.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů