Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velké Pavlovice nechtějí bioplynovou stanici, je prý moc velká

Velké Pavlovice nechtějí bioplynovou stanici, je prý moc velká

Vedení Velkých Pavlovic na Břeclavsku nesouhlasí s výstavbou nové bioplynové stanice za 150 milionů, kterou chce v obci vystavět Zemědělské družstvo Velké Pavlovice. Novinářům to sdělil starosta Pavel Procházka. Radnice se obává toho, že stanice bude předimenzovaná a bude mít negativní dopady na život místních. Záměr družstva nyní z hlediska vlivu na životní prostředí posuzuje Krajský úřad Jihomoravského kraje.

"Ne že by bioplynová stanice vadila, když funguje, jak má. Díky technologiím by stanice neměly obtěžovat zápachem. Máme ale obavy, že je předimenzovaná," uvedl Procházka. "Obáváme, abychom si neudělali problém na několik let dopředu," dodal.

Štefan Greguš, ředitel družstva, které patří pod JZD Slušovice, před časem ČTK sdělil, že bioplynová stanice by měla stát na pozemcích družstva na výměře 6500 metrů čtverečních. "Vyrobený bioplyn bude spalován v kogenerační jednotce, kde z něj bude vyráběna elektrická energie a teplo," uvedl Greguš. Družstvo prý chce získanou energii a teplo využít při vytápění administrativních budov ve svém areálu a stájí a také k sušení zemědělských plodin.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je výstavba nových bioplynových stanic v Česku důležitá. Jestliže se jich podaří postavit dostatek, chov skotu bude mít v ČR budoucnost, řekl Veleba koncem září na Mezinárodní konferenci o chovu a výživě hospodářských zvířat.

V roce 2020 by mohlo podle Veleby být plošně rozmístěných po celé zemi 742 bioplynových stanic s výkonem 520 megawattů. Na Břeclavsku by mohla vzniknout bioplynová stanice také v obci Krumvíř, zhruba do dvou let ji tam chce postavit brněnská firma Nestor Kea za 70 milionů korun.

Vznik bioplynových stanic v Česku ale často provázejí problémy. Nechtějí je lidé z okolí, protože se obávají zápachu nebo zvýšené dopravní zátěže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů