Pátek, 29. března 2024

Zahájení veřejné konzultace k zařazení nových látek na seznam látek podléhajících povolení

Zahájení veřejné konzultace k zařazení nových látek na seznam látek podléhajících povolení

ECHA zahájila dne 1. září veřejnou konzultaci k zařazení nových látek na seznam látek podléhajících povolení (příloha XIV nařízení REACH). Konzultace potrvá do 30. listopadu 2014.

ECHA zahájila dne 1. září veřejnou konzultaci k návrhu doporučení dalších látek, které mají být zařazeny na do seznamu látek podléhajících autorizaci (příloha XIV nařízení REACH). Komentáře k těmto látkám mohou být podány nejpozději do 30. listopadu 2014. Zároveň ECHA upozorňuje na možnost reagovat na výzvu Evropské komise o zaslání informací o možných socioekonomických důsledcích zařazení těchto látek do přílohy XIV. Tyto informace budou předány přímo Komisi, při rozhodování o doporučení látky agenturou ECHA nebudou zvažovány.

Agentura ECHA Evropské komisi pravidelně doporučuje látky z Kandidátského seznamu látek pro zahrnutí do seznamu pro autorizaci (příloha XIV). Na základě posouzení údajů z registrační dokumentace a dalších dostupných informací a po konzultaci s Výborem členských států, ECHA doporučuje na seznam zařadit následující látky:

  • 2 látky získávané z uhelného dehtu: Anthracene oil; Pitch, coal tar, high temp.
  • 7 sloučenin olova: Orange lead (lead tetroxide); Lead monoxide (lead oxide); Tetralead trioxide sulphate; Pentalead tetraoxide sulphate; Silicic acid, lead salt; Pyrochlore, antimony lead yellow; Acetic acid, lead salt, basic.
  • 4 sloučeniny bóru: Boric acid; Disodium tetraborate, anhydrous; Diboron trioxide; Tetraboron disodium heptaoxide, hydrate.
  • 7 ftalátů: Diisopentylphthalate; 1,2--Benzenedicarboxylic acid, di--C6--8--branched alkyl esters, C7--rich; 1,2--Benzenedicarboxylic acid, di--C7--11--branched and linear alkyl esters; 1,2--Benzenedicarboxylic acid, dipentylester, branched and linear; Bis(2--methoxyethyl) phthalate; N--pentyl--isopentylphthalate; Dipentyl phthalate.
  • 4--Nonylphenol, branched and linear, ethoxylated. [1]
  • 1--Bromopropane (n--propyl bromide).

Po vyhodnocení veřejné konzultace agenturou ECHA, projedná tyto látky Výbor členských států a na základě jeho doporučení zašle ECHA návrh na zařazení dalších látek do přílohy XIV Evropské komisi. O zařazení těchto látek do přílohy XIV rozhodne Evropská komise.

Další informace z ECHA:

Úplný název všech uvedených látek je v Kandidátském seznamu

Celý text článku (v anglickém jazyce)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů