Pátek, 29. března 2024

Domácí chemie na internetu pod drobnohledem inspekčních orgánů

Kromě požadavků vyplývajících ze zákona o ochraně spotřebitele se na provozovatele čím dál populárnějších e-shopů vztahují také požadavky dalších právních předpisů.

Domácí chemie na internetu pod drobnohledem inspekčních orgánů

V případě internetového prodeje chemických látek a směsí, kam patří i sortiment tzv. domácí chemie a barev, jsou provozovatelé e-shopů povinni dodržovat povinnosti vyplývající z chemické legislativy. Provozovatelé e-shopů se tak mohou dočkat kontrol nejen ze strany České obchodní inspekce, ale také České inspekce životního prostředí, která má kontrolu e-shopů rovněž ve své náplni.

Nedávné kontroly České obchodní inspekce zaměřené na kontrolu e-shopů nedopadly pro kontrolované subjekty zrovna příznivě. Stejně jako tento kontrolní orgán, však může u obchodních subjektů a prodávaného zboží zjišťovat nedostatky, vyžadovat jejich odstranění a ukládat sankční a jiná opatření také Česká inspekce životního prostředí. Ta se zaměřuje na oblast legislativy týkající se chemických látek a směsí (nařízení REACH a CLP, zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích) a obalů.

Z hlediska spotřebitele, který nakupuje prostřednictvím e-shopů například barvy, laky, stavební chemii, ale také sortiment běžné domácí chemie, kam patří např. čisticí a mycí přípravky, prací a avivážní prostředky, osvěžovače vzduchu, repelenty a podobně, je důležité, aby měl jistotu, že informace uvedené na etiketě přípravku jsou správné a zaručují, že v případě používání dle návodu nedojde k ohrožení zdraví a životního prostředí. Informace na etiketě, včetně výstražných symbolů, vycházejí ze správné klasifikace směsi uvedené v bezpečnostním listu.

Bohužel kontroly ČIŽP zjišťují nejčastější nedostatky právě v informacích uváděných v bezpečnostním listu a na etiketách výrobků. Distributoři přitom tvoří největší skupinu kontrolovaných subjektů. Jen v loňském roce bylo uděleno distributorům chemických látek a směsí 188 pokut v celkové výši 5,33 mil. Kč a zahájeno 207 správních řízení. ,,Evropská chemická legislativa patří mezi nejkomplikovanější, obchodníci včetně těch internetových proto musí věnovat při uvádění těchto přípravků na trh pozornost tomu, zda vystupují v roli dovozce nebo distributora, zda má směs nebezpečné vlastnosti a je současně například detergentem, zda mají od dodavatele bezpečnostní listy a případně další podklady, zda se na ně vztahuje oznamovací povinnost z chemického zákona apod." uvedla Soňa Hykyšová, manažerka oblasti životní prostředí inspekční společnosti TÜV SÜD Czech, která se zaměřuje mimo jiné také na služby v oblasti chemických látek a směsí pro výrobce, dovozce, distributory a následné uživatele.

Kontrola se týká také obalů u některých nebezpečných směsí, zejména uzávěrů odolných proti otevření dětmi nebo umístění hmatatelné výstrahy pro nevidomé. Důležitá a často podceňovaná a sankcionovaná je také velikost výstražných symbolů s vyjádřením nebezpečnosti směsi. Povinnosti, které se na distributory a dovozce vztahují a praktické zkušenosti z kontrol inspekčních orgánů budou prezentovány na semináři pořádaném společností TÜV SÜD Czech, který se bude konat 23.10.2014 v Praze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů