Úterý, 16. dubna 2024

Nebezpečným výrobkům na praní a mytí chyběla řádná označení. Firma za to dostala pokutu 170 tisíc korun

Nebezpečným výrobkům na praní a mytí chyběla řádná označení. Firma za to dostala pokutu 170 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili pokutu 170 tisíc korun společnosti Country Life s.r.o. za porušení zákona o chemických látkách a směsích. Firma distribuovala na území České republiky nebezpečné chemické směsi na praní a mytí a nepravdivě nebo nedostatečně informovala o jejich rizikovosti. Právě kvůli chybějícím údajům o jednom z výrobků došlo i k ohrožení zdraví dítěte.

Případ se týká čtyř přípravků značky ECOVER, které firma Country Life dováží z Belgie. Jde o bělicí prostředek, prací gel, tablety do myčky a odstraňovač vodního kamene. ,,Ani jeden z nich neměl v pořádku tzv. bezpečnostní list, v němž mají být uvedeny všechny informace o nebezpečných vlastnostech výrobku. Distributor také nesplnil svou zákonnou povinnost a produkty nenahlásil do databáze ministerstva zdravotnictví, z níž lékaři čerpají informace při první pomoci, například po požití těchto látek. Právě kvůli bělicímu prostředku ECOVER bylo prokazatelně ohroženo zdraví dítěte. Lékaři nenašli v databázi informaci o přípravku a poskytnutí první pomoci se tak zpozdilo," řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Na etiketě pracího gelu ECOVER bylo v češtině uvedeno, že je vhodný k ručnímu praní. Ve skutečnosti je ale dráždivý a na originální etiketě v angličtině stojí, že k ručnímu praní vhodný není. Na výrobcích také chyběly grafické symboly nebezpečnosti, nebo nebyly uvedeny v dostatečné velikosti, kterou stanoví zákon. Scházely i povinné popisy v češtině. Přitom informace o nebezpečnosti těchto chemických směsí musí být pro spotřebitele patrné na první pohled. ,,Přitěžující okolností pro firmu Country Life navíc bylo, že jsme ji za stejné porušení zákona u totožných výrobků pokutovali už v roce 2009, a to třiceti tisíci korunami. Označení ECO na těchto přípravcích přitom může spotřebitele uvádět v omyl, že se jedná o zdraví neškodné výrobky, šetrné k životnímu prostředí. Tím však například bělicí prostředek ECOVER rozhodně není," doplnila Horčicová.

Prací gel.jpg

další tři.jpg

Zdroj: ČIŽP, Jana Jandová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů