Úterý, 19. března 2024

Řízení o omezení týkajícího se kadmia v barvách pro uměleckou malbu bylo ukončeno

Řízení o omezení týkajícího se kadmia v barvách pro uměleckou malbu bylo ukončeno

V Úředním věstníku Evropské unie bylo zveřejněno sdělení Komise (2015/C 356/01) [pdf, 385 kB] o ukončení řízení o omezení týkajícího se kadmia v barvách pro uměleckou malbu.

V roce 2013 navrhlo Švédsko zákaz uvádění na trh v EU kadmia a jeho sloučenin pro použití v barvách pro uměleckou malbu a pigmentech používaných v barvách pro uměleckou malbu a zákaz používání takových barev a pigmentů.

Cílem návrhu bylo snížení rizika v souvislosti s konzumací potravinářských plodin pěstovaných na půdách, které byly ošetřeny kaly z čistíren odpadních vod obsahujícími kadmium.

Výbor pro posuzování rizik (RAC) došel k závěru, že riziko pro lidské zdraví související s kadmiem, které se dostává do odpadních vod v důsledku používání kadmia a jeho sloučenin v barvách pro uměleckou malbu, je v porovnání s podílem z jiných zdrojů zanedbatelné (1,5 % celkového množství Cd obsaženého v kalech). Výbor pro socioekonomickou analýzu (SEAC) toto stanovisko odsouhlasil.

Komise dospěla k závěru, že riziko zjištěné výborem RAC nepředstavuje nepřijatelné riziko pro lidské zdraví, které by vyvolávalo potřebu omezit uvádění na trh kadmia nebo jeho sloučenin pro použití v barvách pro uměleckou malbu, případně omezit používání takových barev obsahujících kadmium nebo jeho sloučeniny.

Řízení o omezení zahájené Švédskem bylo zastaveno.

Přílohy ke stažení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů