Středa, 17. dubna 2024

Studie zdroj dioxinů ve zvířatech neodhalí

Studie zdroj dioxinů ve zvířatech neodhalí

LYSÁ NAD LABEM - Studie zadaná Krajským úřadem Středočeského kraje v Lysé nad Labem podá přehled o hladině dioxinů v krvi místních mužů a řekne, do jaké míry jsou zasaženi těmito látkami. To je jedna z informací z dnešní schůzky svolané krajem na radnici v Lysé nad Labem. Zástupci Arniky se na ní zeptali, zda studie zodpoví také otázku míry kontaminace doma chovaných zvířat v Lysé nad Labem dioxiny a PCB a zda odhalí případný zdroj těchto toxických látek opakovaně zjištěných ve zvířatech v létě 2003? Odpověď zněla, že na tyto otázky studie odpověď neposkytne.

 

Nebudeme řešit problémy chovatelů domácích zvířat za peníze daňových poplatníků, bylo jedno ze shrnujících prohlášení Františka Váchy (KDU-ČSL), náměstka hejtmana Středočeského kraje.

 

Zpracovatel studie, Ing. Tomáš Ocelka z Národní referenční laboratoře pro perzistentní organické látky ve Frýdku-Místku seznámil účastníky schůzky s tím, že budou provedeny rozbory krve u 15 mužů vybraných ze 127 přihlášených dobrovolníků a jako doplňkové pak 4 rozbory půdy, případně jeden rozbor vody.

 

Z dnešního jednání také vyplynulo, že zadání studie zpracovával sám zpracovatel. Krajský úřad uvolnil na studii 400 tisíc Kč ze svého rozpočtu. Její dokončení se posunulo a očekává se do 15. dubna tohoto roku.

 

Zástupci Krajského úřadu Středočeského kraje rovněž sdělili, že se zatím nezabývali otázkou monitoringu vlivu spalovny nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem na životní prostředí v okolí. „Tím zůstává a nejspíše i zůstane nenaplněna jedna z podmínek pro provoz spalovny stanovených v závěrečném stanovisku k procesu posouzení vlivů spalovny na životní prostředí. Kvůli neexistujícímu monitoringu vlivu spalovny jsme začali v loňském roce s odběry vzorků drůbeže a půdy a zadáním jejich rozborů na přítomnost toxických látek,“ řekl k reakci krajského úřadu Ing. Milan Havel z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

 

Na dalším zkoumání kvality životního prostředí se nebude nijak finančně podílet provozovatel spalovny odpadů, kyperská firma BDW Line.

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů