Pátek, 29. března 2024

Dioxiny z prostoru Dolu Jan Šverma u Lampertic unikají

Dioxiny z prostoru Dolu Jan Šverma u Lampertic unikají

Výsledky rozborů zadaných firmou Gemec prokázaly, že k únikům dioxinů do Lampertického potoka z provozu Dolu Jan Šverma dochází. „Desetinásobný rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší hodnotou zjištěnou v sedimentech Lampertického potoka a jeho přítoků ukazuje, že dioxiny z odpadů, s nimiž Gemec nakládá nejspíš unikají,“ komentoval výsledky rozborů RNDr. Jindřich Petrlík, vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů sdružení Arnika. Potvrdit to může analýza obsahu dioxinů v odpadech a její srovnání se zastoupením dioxinů v sedimentech potoka.

„Obsah dioxinů 10 pgTEQ/g sušiny zjištěný pod výtokem z čističky dolu nelze považovat za zanedbatelnou hodnotu. Převyšuje desetinásobně limit pro pozaďové hladiny dioxinů v sedimentech stanovený metodickým pokynem MŽP. Zároveň je dvoj- až čtyřnásobně vyšší oproti koncentracím dioxinů zjištěným v sedimentech Labe před povodní anebo mimo velké zdroje znečištění,“ doplnil Petrlík.

„Mrzí nás, že firma Gemec nedodržela svůj slib a nezaslala nám výsledky měření, abychom se k nim mohli vyjádřit. Rovněž doufáme, že výsledky rozborů přesvědčí vedení firmy o tom, že ukládání neošetřených odpadů do dolu není nejlepším řešením a že do Dolu Jan Šverma přestane navážet alespoň nejrizikovější z nich - popílky ze spaloven odpadů. Také doufáme, že u dalších odpadů si vyžádá od dodavatelů rozbory na obsah dioxinů,“ řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička. 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů