Pátek, 19. dubna 2024

Stát vrátil manželům stodolu plnou jedovatého DDT

Stát vrátil manželům stodolu plnou jedovatého DDT
Hospodářské stavení v Lubech u Klatov, které rodina Rychtaříkových dostala před deseti lety v restituci, vypadalo na první pohled jako nové. Bylo čerstvě vybílené a podlahy natřené. Když však Rychtaříkovi chtěli budovu pronajmout, zjistili, že je doslova prosáklá DDT a dalšími pesticidy.
Od té doby marně žádají po státu, aby jim budovu vyčistil. Jenže v žádné úřední kolonce není pro Rychtaříkovy dost peněz. A ti si nemohou dovolit budovu sami vyčistit, podle odhadů by dekontaminace vyšla na desítky miliónů korun.
\"Stále doufám, že se to nějak podaří vyřešit,\" říká Václav Rychtařík, který už prodělal infarkt. \"Boží mlýny sice melou pomalu, ale jistě,\" dodává.
Stát zabavil rodině Rychtaříkových budovu v padesátých letech minulého století a státní agrochemický podnik ji využívat jako sklad pesticidů. V devadesátých letech se manželé začali po již soukromé agrochemické firmě a státu domáhat, aby jim místo vyčistily. Komplikovaný případ se u soudu táhnul roky a zprvu se zdálo, že Rychtaříkovi uspějí. Okresní soud jim dal za pravdu. Jenže konečný verdikt krajského soudu jejich nároky zamítl.
\"Dokonce jsme museli agropodniku splácet soudní výlohy sto tisíc korun,\" stěžuje si Rychtařík. Nepomohly ani žádosti u vlády, prezidenta a dalších institucí. Jediným výsledkem bylo, že objekt má nechat vyčistit okresní úřad. Než to udělal, zanikl.
Nedávno se objevila možnost, že by Rychtaříkovým pomohla Evropská unie, která by zaplatila větší část nákladů na vyčištění. \"Zbytek přislíbilo uhradit Ministerstvo životního prostředí přes Státní fond životního prostředí a Fond národního majetku,\" říká Rychtařík.
Jenže aby o peníze mohl v Bruselu požádat, musí nejprve předložit podrobný projekt, který může stát až stovky tisíc. Ekologické sdružení Arnika, která se snaží už roky Rychtaříkovým pomoci, sehnalo padesát tisíc. \"Teď se snažíme sehnat zbytek,\" říká Jindřich Petrlík z Arniky.
Jednou z možností jsou peníze od Ministerstva životního prostředí, ale ty nejsou jisté. \"Na poslední schůzce jsme se dohodli, že Rychtaříkovi podají žádost, a my ji posoudíme,\" říká ministerská mluvčí Karolína Šůlová.
Arnika uvažuje, že se obrátí na město a kraj. Klatovy zatím přislíbily, že se manželům aspoň zaručí za žádost o peníze z Evropské unie.
Rychtaříkovi teď čekají, jak toto kolo jednání s úřady dopadne. Stavení, které je od jejich obydlí oddělené pouze dvorkem, je nadále zamořeno jedovatými látkami, jež mohou například negativně působit na hormonální systém nebo oslabovat imunitu. A po dvorku běhají slepice, které snášejí vejce s třikrát vyšším obsahem DDT, než je přípustné.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů