Čtvrtek, 28. března 2024

Novinky bezpečnostní techniky Dräger

Návštěvnost loňského chemického veletrhu ACHEMA 2003 značnou měrou ovlivnila epidemie SARS ve východní a jihovýchodní Asii. O to více vzrostl zájem o osobní ochranné prostředky, letos je tomu podobně.
Novinky bezpečnostní techniky Dräger
Opět se sahá po maskách a bezpečnostních pomůckách - vedle terorismu s užitím chemických a biologických látek ve světě hrozí v Asii ptačí chřipka.

Trvajícímu zájmu vyhověl německý výrobce bezpečnostní a detekční techniky Dräger Safety AG z Lübecku a připravil vedle nových osobních masek i novinky detekční a měřicí techniky pro průmysl, soubor inovací pevných a přenosných přístrojů pro výbušné a toxické plyny (technika Dräger u nás není neznámá, za všechny přístroje zmiňme například alkometry v rukou Policie ČR).

Respirátory, masky a filtry X-plore

Nové masky pro lehkou ochranu mají při vysoké účinnosti i vyšší uživatelský komfort. Dva nové modely respirátorů X-plore 3300 a 3500 (z nichž první typ je určen pro krátkodobé užití), jsou vyrobeny z nového a pružného materiálu DrägerFlex na bázi termoplastického elastomeru (TPE), zaručujícího dokonalou těsnost a nealergické chování i pro citlivou pleť. Jsou ideální ochrannou pomůckou například pro použití v prašném prostředí na stavbách, při broušení, při ochraně před vdechováním dýmu při svařování, chemických laboratořích a provozech, a ve výrobě kde se používají rozpouštědla nátěrových hmot. Jsou vyráběny ve třech velikostech (S, M a L) a s novým křížovým popruhem umožňují nošení ochranných brýlí, přileb i svářečských kukel. Neklouzavý materiál popruhu netrhá vlasy.

Celoobličejová maska X-plore 5500 je založena na osvědčeném designu masek Panorama Nova a doplňuje řadu masek X-plore. Je vyrobena z dvouvrstvého pružného materiálu na bázi elastomerového EPDM kaučuku a vybavena širokoúhlým visorem s vysokou chemickou odolností plastového skla odolného vůči poškrábání. Díky flexibilitě a přilnavosti materiálu se může vyrábět v jedné univerzální velikosti. Lehké dvojité filtry s jednoduchým nasazením na bajonetový uzávěr jsou umístěny tak, že nezakrývají výhled a umožňují plně se soustředit na činnost.

Detekční a varovné systémy pro průmysl

Nový pevný varovný systém Polytron SE Ex LC M pro hořlavé plyny a páry, mj. pro čpavek, ethylen, metan, propan, propylen a vodík, pracuje v rozsahu 0 až 10 % dolní meze výbušnosti se zvýšenou citlivostí měření v rozsahu teplot -40 °C až 85 °C. Je zvláště vhodný pro monitoring úniků hořlavých a výbušných plynů a kapalin u skladovacích nádrží a rozvodů. Koncepce přístroje spočívá spíše na omezení rozsahu následných škod než jako preventivní (primární) ochrana proti výbuchu včasnou detekcí i malých úniků médií s následným včasným varováním pro ochranu životů, majetku a před škodami na životním prostředí. Pro sledování úniků u plynových turbin a kotlů vytápěných zemním plynem do teplot až 150 °C a v měřicím rozsahu 0 až 100 % dolní meze výbušnosti je určen nový varovný systém Polytron SE Ex HT.

Oba přístroje mohou být připojeny na vyhodnocovací jednotku Regard-1 s volně stavitelným detekčním prahem a typem varování pro všechny výbušné a toxické plyny a kyslík. Všechny přístroje mají kompenzaci vlivu teploty a vlhkosti prostředí a jsou schváleny v kategorii II 2 G pro zóny 1 a 2 dle zpřísněných požadavků směrnice EU 94/9/EG (ATEX 100 nebo také ATEX 95), která vstoupila v účinnost k 1. 7. 2003 ve všech státech EU včetně nově přistupujících.

Mobilita je důležitá

Novinkou je přenosný detekční přístroj Pac Ex 2, jenž je k dispozici ve dvou verzích. Jako detekční a varovný přístroj na bázi katalytického senzoru pro výbušné a toxické plyny nebo jako kombinovaný přístroj vybavený kyslíkovým elektrochemickým senzorem. Lehký a pouze 250 g vážící kapesní přístroj s ovládáním 3 tlačítky pracuje na NiMH akumulátor nebo na alkalické baterie AA. Větším přenosným přístrojem je X-am 3000 pro detekci CO, CO2, H2S a hořlavých plynů na stejném základě.

Nový kompaktní kapesní přístroj microPac Plus velikosti platební karty s LED displejem a indikací v ppm umožňuje spolehlivé digitální měření obsahu toxických a výbušných plynů CO, H2S, PH3 (fosfin), kyanovodíku ale i kyslíku a CO2 s vydáním varovného signálu. Pracuje bez výměny zdroje 2 roky. Ve variantě microPac Hb-CO testuje obsah CO ve vydechovaném vzduchu osob ohrožených otravami CO při požárech a nedokonalém spalování paliv.

K monitoringu odorantů při úniku zemního plynu je určen přístroj Pac III, jenž detekuje odorant THT v zemním plynu. K detekci těkavých organických látek (VOC) v půdě, vodě, úniku z nádrží a pro měření v uzavřených prostorách byl vyvinut nový přístroj Multi PID 2, založený na inovativní fotoionizační technologii (PID).

Pro simultánní snímání dat až 10 stejných i různých přístrojů a jejich archivaci slouží snímací a kalibrační stanice E-Cal. Po sejmutí dat stanice kalibruje a připraví přístroje opět k činnosti s plnou kapacitou interní paměti.

Detekce bojových plynů a drog

Do této techniky patří nový osobní přístroj Multi-IMS (Ion Mobility Spectrometer) pro detekci a signalizaci bojových chemických látek, vybavený signalizací včasné ochrany. V koncentracích od 0,01 do 0,1 mg.m-3 zjišťuje nervové jedy, od 0,5 do 2 mg.m-3 zpuchýřující látky a od 20 do 50 mg.m-3 krevní jedy (např. HCN). Má rozměry 100 x 50 x 240 mm a hmotnost 800 g včetně Li-iontové baterie, s níž vydrží pracovat 10 h (na přání se dodává i síťový díl 100/240 V).

K provedení důkazu požití drog slouží nový přístroj Dräger DrugTest, využívající citlivosti kombinace selektivních imunochemických komponent s luminiscenčními částicemi jako signálních látek na různá složení drog k důkazu ze slin. Důkaz, provedený ze vzorku slin po odebrání pouhých 0,1 ml tekutiny, netrvá déle 10 min. Proti důkazům z krve, moči nebo vlasů je přenosný systém rychlý, diskrétní a jednoduchý. Nový test má význam především pro kontrolu řidičů a personálu na rizikových pracovištích.

Systém SAFE

Se zákaznickým systémem SAFE (akronym z německého Service-Ausbildung- Finanzierung-Effizienz) nabízí Dräger komplexní balík služeb bezpečnostní techniky a managementu rizik pro optimální výcvik personálu a využití zdrojů v organizaci a logistice podniku. Pro krátkodobé odstávky průmyslových zařízení za účelem oprav a revizí Dräger vytvořil Shut-Down Management, v němž nabízí režim odstávky, podporu a provedení prací vlastními odbornými pracovníky, od manažerů bezpečnosti, bezpečnostních techniků a montérů včetně jejich ubytování v kontejnerech a zdravotního zabezpečení.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů