Pátek, 26. dubna 2024

Arnika daruje nemocnici u sv. Anny výrobky bez PVC

Arnika daruje nemocnici u sv. Anny výrobky bez PVC

VYŠKOV/BRNO – Zástupci sdružení Arnika a občané Vyškova předají brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny zdravotnické pomůcky1), které neobsahují PVC a z nichž se neuvolňují toxické ftaláty do těl pacientů. Ftaláty působí při dlouhodobé zátěži řadu zdravotních problémů - od toxického poškození ledvin a jater až k úbytku mužských spermií a poškození plodů nenarozených dětí. Mohou také vyvolat rakovinu a aterosklerotické změny.

Arnika na výrobky bez PVC uspořádala sbírku na benefičních akcích ke Dni Země ve Vyškově a další finance uvolnila ze svých prostředků. “Do výtvarné soutěže o odpadech se zapojilo zhruba 60 žáků. Část peněz jsme vybrali na vstupném a prodejem výtvarných prací,” říká Radka Štěpánová, vedoucí Arniky Vyškov. Celková hodnota daru činí 10.000,- korun.

Dar za nemocnici převzal lékař doc. MUDr. Kamil Ševela, CSc. z nefrologického oddělení, kde léčí pacienty s nemocnými ledvinami. Právě pacienti na dialýze jsou při léčbě za použití PVC výrobků vystaveni zátěži ftaláty. “V současné době lze tuto zátěž až z 60 procent snížit dietními opatřeními. Definitivním řešením je však náhrada PVC jinými materiály, které ftaláty neobsahují. Naznačují to výsledky pětiletého výzkumu, který jsme ukončili v roce 1997.” říká MUDr. Ševela. “Jsme za tento dar velice rádi a použijeme ho právě při léčbě nemocných s nevratným selháním ledvin,” dodává MUDr. Ševela.

“Věříme, že tento dar bude prvním krokem na cestě k úplné náhradě PVC v nemocnici u sv. Anny a že tento krok bude inspirovat i další nemocnice,” říká Lenka Mašková, vedoucí kampaně Zdravotnictví bez PVC ze sdružení Arnika. “K náhradě PVC infúzních vaků došlo již v pražské nemocnici Na Homolce.” doplnila Mašková.

Sdružení Arnika děkuje Nadaci Partnerství, mezinárodní síti Health Care Without Harm a Nadaci DOEN za podporu kampaně Zdravotnictví bez PVC.

Další informace najdete na http://pvc.arnika.org.

Více o akcích ke Dni Země ve Vyškově - Radka Štěpánová, mobil: 607 617 653, www.vyskov.arnika.org

Více o Fakultní nemocnici u sv. Anny - doc. MUDr. Kamil Ševela, CSc., mobil: 602 547 354, http://www.fnusa.cz

Poznámka:

1)  Jde o infúzní lahve Hemohes 6 %, 500 ml od firmy B. Braun, které jsou vyrobeny z polypropylenu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů