Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dokonalé řešení

Dokonalé řešení
Vědci z Brookhavenské národní laboratoře vytvořili nového požírače chemikálií. Vpravili do lupiny žluté (Lupinus luteus) modifikované bakterie, které dokáží absorbovat toluen z půdy a rozložit jej na neškodné složky. Tím se vyvinutá metoda liší od dosud používaných. Dosud totiž rostliny fungují pouze jako koncentrátory škodlivin a po sklizni je nutno je neutralizovat. Většinou se tak děje tepelnou degradací při velmi vysoké teplotě.

Podle článku z časopisu Nature Biotechnology je aktivním bojovníkem proti toluenu modifikovaná bakterie Burkholderia cepacia L. S. 2. 4, která dokáže \"vytáhnout\" ze znečištěné půdy toluen. Schopnosti také jej rozložit dosáhli vědci tím, že do bakterie vložili kód z příbuzné bakterie Burkholderia cepacia G4.

Nyní se vědci chystají rozšířit pokusy i na další rostliny, především na topoly a vrby, které by mohly čistit kontaminované spodní vody.

Dalším cílem je vpravování tzv. endofytických bakterií do rostlin, aby rozkládaly pesticidy a herbicidy, které zůstávají v plodinách po sklizni a představují zdravotní riziko.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů