Dokonalé řešení
Vědci z Brookhavenské národní laboratoře vytvořili nového požírače chemikálií.
Vpravili do lupiny žluté (Lupinus luteus) modifikované bakterie, které dokáží
absorbovat toluen z půdy a rozložit jej na neškodné složky. Tím se vyvinutá
metoda liší od dosud používaných. Dosud totiž rostliny fungují pouze jako
koncentrátory škodlivin a po sklizni je nutno je neutralizovat. Většinou se tak
děje tepelnou degradací při velmi vysoké teplotě.
Vědci z Brookhavenské národní laboratoře vytvořili nového požírače chemikálií. Vpravili do lupiny žluté (Lupinus luteus) modifikované bakterie, které dokáží absorbovat toluen z půdy a rozložit jej na neškodné složky. Tím se vyvinutá metoda liší od dosud používaných. Dosud totiž rostliny fungují pouze jako koncentrátory škodlivin a po sklizni je nutno je neutralizovat. Většinou se tak děje tepelnou degradací při velmi vysoké teplotě.
Podle článku z časopisu Nature Biotechnology je aktivním bojovníkem proti toluenu modifikovaná bakterie Burkholderia cepacia L. S. 2. 4, která dokáže \"vytáhnout\" ze znečištěné půdy toluen. Schopnosti také jej rozložit dosáhli vědci tím, že do bakterie vložili kód z příbuzné bakterie Burkholderia cepacia G4.
Nyní se vědci chystají rozšířit pokusy i na další rostliny, především na topoly a vrby, které by mohly čistit kontaminované spodní vody.
Dalším cílem je vpravování tzv. endofytických bakterií do rostlin, aby rozkládaly pesticidy a herbicidy, které zůstávají v plodinách po sklizni a představují zdravotní riziko.
Podle článku z časopisu Nature Biotechnology je aktivním bojovníkem proti toluenu modifikovaná bakterie Burkholderia cepacia L. S. 2. 4, která dokáže \"vytáhnout\" ze znečištěné půdy toluen. Schopnosti také jej rozložit dosáhli vědci tím, že do bakterie vložili kód z příbuzné bakterie Burkholderia cepacia G4.
Nyní se vědci chystají rozšířit pokusy i na další rostliny, především na topoly a vrby, které by mohly čistit kontaminované spodní vody.
Dalším cílem je vpravování tzv. endofytických bakterií do rostlin, aby rozkládaly pesticidy a herbicidy, které zůstávají v plodinách po sklizni a představují zdravotní riziko.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích