Čtvrtek, 25. dubna 2024

Aktuální informace o průběhu sanace staré ekologická zátěže Spolana, a.s.

Aktuální informace o průběhu sanace staré ekologická zátěže Spolana, a.s.
Stav k 7.5.2004

Objekty s dioxiny

Na podzim roku 2003 byl realizován pilotní pokus likvidace 1 tuny kontaminovaného materiálu metodou termické desorpce a BCD. Zhodnocení bylo provedeno v 12/2003 s kladným výsledkem a bylo konstatováno, že bod 1 Rozhodnutí ČIŽP OI Praha čj. 1/OV/08612/02/Rý ze 4.9.2002, byl splněn. Po zhodnocení byla provedena dekontaminace zařízení Pilotního projektu, demontáž a odvoz zařízení mimo areál SPOLANY a.s. Materiály a kontaminované vody jsou uloženy v objektu A 1420.

Současně probíhá dopracování projektu pro hlavní sanaci. Tento záměr ve Spolaně, a.s. v Neratovicích je podroben posouzení v procesu EIA podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí. Oznamovatelem záměru je společnost SITA Bohemia, a.s., zplnomocněným zástupcem oznamovatele je společnost BCD CZ a.s.

V rámci přípravy projektu byl předložen návrh III. etapy doprůzkumu okolí kontaminovaných budov z důvodu aktualizace plošného znečištění zemin po povodních a zmapování výchozího stavu před zahájením sanace.

Amalgámová elektrolýza (SAE) – kontaminace rtutí

V rámci oponentury Vzorkovacích a průzkumných prací a expertního posouzení důsledků výskytu toxických organických kontaminantů typu polychlorovaných dibenzodioxidů a furanů a organochlorových pesticidů v přípovrchových vrstvách nesaturované zóny areálu proběhlo výběrové řízení na dodavatele ověření výskytu dioxinů na lokalitě a nyní probíhají průzkumné práce. Dodavatel současně předložil projekt doplňkového průzkumu znečištění nesaturované zóny a stavebních konstrukcí v oblasti pařírny roštů a budovy SAE.

Areál závodu a okolí
Probíhají ověřovací práce výskytu dioxinů v prostoru SAE zjištěných v rámci Vzorkovacích a průzkumných prací a expertního posouzení důsledků výskytu toxických organických kontaminantů typu polychlorovaných dibenzodioxidů a furanů a organochlorových pesticidů v přípovrchových vrstvách nesaturované zóny areálu. Současně bude doprozkoumán polygon R1 bezprostředně přiléhající k budovám kontaminovaných dioxiny. Tyto práce realizuje firma Ochrana podzemních vod, s.r.o. V návaznosti na výsledky analýzy rizika proběhlo výběrové řízení na dodavatele studie proveditelnosti opatření vedoucích k nápravě starých ekologických zátěží s důrazem na oblast kontaminace chlorovanými uhlovodíky a v současnosti je posuzován prováděcí projekt. Tyto práce realizuje firma CZ BIJO, a.s.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů