Úterý, 23. dubna 2024

O harmonizovaném přístupu k nebezpečným látkám

Harmonizovaný přístup k problematice nebezpečných látek, pokud se týkají výrobků spadajících pod směrnici Rady 89/106/EHS o stavebních výrobcích (dále jen CPD), je začleněn do základního požadavku č. 3 \"Hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí\".
O harmonizovaném přístupu k nebezpečným látkám
Základní požadavek je formulován pro stavby, a to takto:

\"Stavba musí být navržena a provedena takovým způsobem, aby neohrožovala hygienu nebo zdraví jejich uživatelů nebo sousedů, zejména následkem:

-uvolňování toxických plynů,

-přítomnosti nebezpečných částic nebo plynů v ovzduší,

-emisí nebezpečného záření,

-znečišťování nebo zamořování vody nebo půdy,

-nedostatečného zneškodňování odpadních vod, kouře a tuhých nebo kapalných odpadů,

-výskytu vlhkosti v částech stavby nebo na površích uvnitř stavby\".

Uvedený základní požadavek je dále rozpracován v interpretačním dokumentu č. 3 \"Hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí\". Zásady tohoto základního požadavku jsou v dokumentu systematicky utříděny jednak pro stavby (kategorie A - normy pro navrhování a provádění staveb) a jednak pro stavební výrobky a skupiny stavebních výrobků (kategorie B - technické specifikace a řídící pokyny pro evropská technická schválení). Požadavky jsou specifikovány s ohledem na vnitřní prostředí (kvalita vzduchu a vlhkost), zásobování vodou, odvádění odpadních vod, odstraňování tuhých odpadů a vnější prostředí. Z hlediska nebezpečných látek mají stavební výrobky a materiály vliv zejména na vnitřní ovzduší (uvolňování, emise, radiace škodlivin), ale i na zásobování vodou (migrace z materiálů při styku s vodou) a vnější prostředí (vypouštění emisí, disperze škodlivin do ovzduší, půdy, vod).

V mandátech udělovaných Komisí pro CEN/CENELEC k vypracování evropských norem harmonizovaných ke směrnici CPD, resp. pro EOTA k vypracování řídících pokynů pro evropská technická schválení, je nebezpečným látkám věnována příloha 4, která mj. uvádí: \"Pokud jde o přítomnost nebezpečných látek ve stavebních výrobcích, musí třídy a/nebo úrovně charakteristik, které se budou v technických specifikacích uvádět, umožňovat stupeň ochrany potřebný pro ručení za stavby s ohledem na jejich účel. Kromě toho musí zpracovatelé technických specifikací brát v úvahu právní předpisy mimo oblast působnosti směrnice CPD, které ovlivňují materiál používaný pro stavební výrobky a které jsou regulovány z důvodů, jež nesouvisejí se zabudováním stavebních výrobků do stavby\".

Vzhledem k tomu, že údaje o nebezpečných látkách a o ionizačním záření mají být zahrnuty do harmonizovaných norem, uvažuje se o dodatečném mandátu, jímž by byla příloha 4 stávajících mandátů, věnovaná charakteristikám jednotlivých skupin výrobků, doplněna o výčet nebezpečných látek a ionizačního záření, které (jejich úniky) by měly spadat do oblasti působnosti CPD.

V současné době je v harmonizovaných normách v úvodní části harmonizační přílohy Z uváděno toto upozornění:

\"Na výrobky, které jsou předmětem této normy, se mohou kromě jakýchkoliv jejích specifických ustanovení, týkajících se nebezpečných látek, vztahovat další požadavky (např. převzaté evropské právní předpisy a národní právní a správní předpisy). Aby byla splněna ustanovení směrnice o stavebních výrobcích, je třeba dodržet rovněž tyto požadavky, kdykoliv a kdekoliv se uplatní. Databáze informací o evropských a národních předpisech o nebezpečných látkách je dostupná na internetových stránkách Komise EUROPA týkajících se stavebnictví (http://europa.eu.int).\"

Cílem tohoto postupu prezentace informací je, aby byly pokud možno přístupné uživatelům a snadno se udržovaly v aktuálním stavu.

AUTOR: Ing. LUDMILA KRATOCHVILOVÁ
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů