Pátek, 29. března 2024

Podezřelý bílý prášek, toxický dým z hořících plastů - to jsou jen některé důvody pro zásah chemiků z laboratoří v Třemošné

Podezřelý bílý prášek, toxický dým z hořících plastů - to jsou jen některé důvody pro zásah chemiků z laboratoří v Třemošné.
Podezřelý bílý prášek, toxický dým z hořících plastů - to jsou jen některé důvody pro zásah chemiků z laboratoří v Třemošné
Třemošná - Shnilé brambory, neznámý bílý prášek i nádoby, třeba jen s obyčejnou vodou, mohou zalarmovat chemiky ze speciálních laboratoří hasičů v Třemošné na Plzeňsku. Specialisty zaměstnávají především průmyslové havárie, přesto vyrážejí ke každému případu, kdy by mohlo jít o zdraví či životy veřejnosti.
Laboratoře sídlí v nenápadné budově na okraji Třemošné. Chemií, průmyslovou toxikologií, bakteriologií či radiologií se v nich zabývá několik odborníků ve specializovaných laboratořích.
\"Často vyrážíme do terénu. Zasahujeme v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji, částečně i na jihu Čech, a to u každého požáru nebo problému, který by mohl s naší prací souviset,\" říká zástupce velitele laboratoří Jiří Basák.
K dispozici mají chemici jen jedno vozidlo pro zásahy a pak starou Nivu pro průzkum. Všechnu práci musí zastat pět chemiků a několik řidičů, kteří se střídají za volantem. Někdy mají jeden výjezd za dva tři dny, jindy musejí do terénu i několikrát denně.

Chemici pracují, i když není žádná katastrofa
V laboratořích je denně spousta práce. Chemici odebírají vzorky, dělají rozbory, celoročně měří radioaktivitu, sbírají data. Musí rovněž udržovat v plné pohotovosti všechny přístroje a neustále je kontrolovat. Kromě toho ještě školí kolegy. V laboratořích se proto scházejí i hasiči a velitelé zásahů, aby dostali základní informace o práci s nebezpečnými látkami. Vyzkoušejí si také třeba práci s fosgenem, kyanovodíkem a dalšími toxickými látkami, zjistí, jak zacházet s detekční technikou či dekontaminovat ochranné obleky.
V objektu, který mají chemici k dispozici v Třemošné, se skrývá množství laboratoří se speciální výbavou. Odborníci do nich přivážejí například neznámé látky, které se objeví na veřejných místech, na půdách starých domů nebo v přírodě. V terénu je totiž možné učinit jen základní rozbory. Podrobné analýzy musejí počkat na laboratorní prostředí.

Látky mohou zničit přírodu
Každou neznámou látku nejdříve chemici zpracují v hlavní laboratoři, kde ji čekají základní rozbory. V dalších laboratořích jsou pak speciální přístroje, které umožňují podrobně látku analyzovat.
\"Nedávno lidé v lese u Nové Hospody objevili nádoby s neznámou látkou. Nikdo nevěděl, o co se jedná. Po rozborech, které byly hotové za pár hodin, jsme zjistili, že jde o parafínový olej znečištěný různými zbytky ze strojírenské výroby. Kdyby se obsah nádob vylil, vznikla by poměrně velká ekologická škoda,\" říká Basák.
Chemici se příliš často nesetkávají s extrémně nebezpečnými látkami. Obvyklejší jsou odpadní průmyslové látky, pesticidy a podobně.
\"Kdysi unikly pesticidy z tanku, kde byly uloženy. To byl docela problém, protože látka se téměř vyrovnala otravným vojenským látkám. Ještě letos, i když počet případů ubývá, jsme vyjížděli k několika nálezům bílého prášku ve škole, na poště a podobně. Vždycky jsme ale našli jen mouku, cukr nebo jiné náhražky, nikdy se nejednalo o obávaný antrax,\" říká Basák.

Někdy stačí telefonát
Odborníci někdy přijdou do styku také s drogami. Když například policisté zadrží narkomany, kteří u sebe mají sáček s práškem, musejí zjistit, o jakou látku se jedná.
\"Hasiči, velitelé zásahů nebo i policisté nás volají vpodstatě k jakémukoliv nálezu neznámé látky. Někdy stačí jen telefonická konzultace. Řada nádob je označená nějakým kódem, podle něj můžeme říct, co by se mělo skrývat uvnitř,\" vysvětluje Basák. Když tedy chemici uvidí na silnici třeba cisternu s oranžovou cedulkou a číslem 33/1203, pak vědí, že řidič převáží benzin. Má-li označení 24/1004, pak veze kapalný čpavek.
V jedné z laboratoří chemici například za pomoci infračervené spektroskopie dokáží velmi podrobně popsat organické látky.
\"Z látky vyrobíme miniaturní tabletu, vložíme ji do přístroje a ten ukáže její spektrum na grafu. Grafy pak můžeme porovnávat a s docela velkou přesností určit látku. Není to ale tak jednoduché, jak to vypadá - rozhodně nestačí vložit do přístroje vzorek a čekat, že vypadnou výsledky,\" říká.
Některé analýzy trvají pár desítek minut, jiné dva tři dny. Výjimečně na rozbor nestačí třemošenské laboratoře, pak se chemici obracejí na úřad ochrany obyvatelstva, který má k dispozici atomový spektrometr.
\"Někdy se může stát, že ať děláme analýzu sebepodrobnější, nedopátráme se, o jakou látku se jedná, zjistíme jen několik indicií,\" příznává radiochemik Jan Kubeš.

Nádrž skrývala žíravinu
Lidé často volají hasiče k nejrůznějším nálezům.
\"Jednou jsme až v laboratoři, kam jsme přivezli látku uschovanou z bezpečnostních důvodů v barelu, zjistili, že zkoumáme shnilé brambory. Shnily bez přístupu vzduchu a měly jasně zářivou červenožlutou barvu a podivně páchly,\" směje se Kubeš.
Před časem ve Vejprtech zase zanechal majitel galvanovny objekt svému osudu a opustil ho. Bezdomovci a zloději si postupně brali, co se jim hodilo - barevné kovy, dráty a další vybavení. Ve vykradené budově s prohnilými stropy zůstala asi pětikubíková nádoba s temně červenou kapalinou - koncentrovanou kyselinou sírovou s chromem.
\"Skoro nikdo netušil, že je v objektu žíravina, a ještě navíc teče do potoka. Mohla způsobit vážnou ekologickou havárii,\" vysvětluje Kubeš.

Chemie - adrenalinový sport
V Žatci, v místě, kde pobývala nejprve německá a pak česká armáda, se zase našel plný dvousetlitrový sud. Pyrotechnik zjistil, že se uvnitř nenachází výbušnina, chemici pak nádobu otevřeli a zjistili, že se v ní skrývá 200 litrů žíravého fenolu.
\"Když otvíráme špunt nebo poklop, nevíme, zda není nádoba natlakovaná a obsah nevyletí přímo na nás. Proto se musíme pečlivě chránit,\" vysvětluje Basák s tím, že někdy se chemici při práci pořádně zapotí a hladinu adrenalinu v krvi snad občas ani radši nechtějí znát.

Fotografie: V laboratořích je množství přístrojů i laboratorního skla. Chemici pracují v bílých pláštích.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů