Čtvrtek, 25. dubna 2024

O novém přístupu k nebezpečným látkám (v harmonizovaných evropských normách)

Bylo již vydáno více než 120 harmonizovaných evropských norem v oblasti stavebnictví, další evropské normy (zhruba 150 EN) budou v brzké době připraveny k harmonizaci
O novém přístupu k nebezpečným látkám (v harmonizovaných evropských normách)
Vstupem České republiky do Evropské unie vznikla pro řadu výrobců povinnost označovat stavební výrobky označením CE. Bylo již vydáno více než 120 harmonizovaných evropských norem v oblasti stavebnictví, další evropské normy (zhruba 150 EN) budou v brzké době připraveny k harmonizaci. Členské státy mohou v krátké době očekávat na trhu stavební výrobky s označením CE, které nebude doplněno informacemi o uvolňování nebezpečných látek. Přitom podle článku 4 odst. 3 směrnice Rady 89/106/EHS o stavebních výrobcích jsou tyto výrobky vhodné ke svému určenému použití.

Vzhledem k tomu, že údaje o nebezpečných látkách nemohly být z objektivních důvodů doposud zapracovány do harmonizovaných EN, zejména z důvodu neexistence potřebných zkušebních metod, a aby nedocházelo ke zpoždění při tvorbě harmonizovaných EN, bylo zvoleno řešení v této oblasti ve dvou etapách.

Během první etapy jsou podrobnosti o uvolňování nebezpečných látek a o ionizačním záření vynechány z tvorby harmonizovaných evropských norem první generace. V této první generaci harmonizovaných EN je do norem začleněn text, který uvádí, že výrobek musí vyhovovat všem národním předpisům o nebezpečných látkách v členském státě určení.

Ve druhé etapě v další generaci harmonizovaných evropských norem (a evropských technických schválení) bude uvolňování (únik) nebezpečných látek a ionizačního záření již zařazeno. Počítá se přitom s omezením rozsahu norem pro výrobky. Předmětem by měly být pouze omezení a zákazy, stanovené v evropských nebo národních předpisech, ochrana uživatelů a sousedů staveb apod. Předmětem by naopak neměly být ochrana pracovníků, etapy výroby výrobku, demolice staveb a zneškodňování odpadů, obecná ochrana životního prostředí (např. ozónová vrstva), styk výrobků s pitnou vodou.

Evropský výbor pro normalizaci CEN se snaží vypracovat pro zjišťování úniků nebezpečných látek a ionizačního záření ze stavebních výrobků horizontální zkušební metody. K tomu bude nezbytné zajistit součinnost průmyslových subjektů, členských států a Komise. Jakmile budou zkušební metody k dispozici, bude na technických komisích CEN rozhodnout, zda uvolňování všech nebezpečných látek se bude týkat jejich norem výrobků, nebo které z nich budou důležité. Pokud bude únik nemožný nebo bude pod hranicí zjištění, budou moci být dané látky z normy vypuštěny nebo stanoveny jako nepodstatné (obdobně jako třída A u reakce na oheň).

Na počátku roku 2003 byly formulovány a vytyčeny politiky EU v oblasti nebezpečných látek ve stavebních výrobcích:

Šestý akční program v oblasti životního prostředí - zvýšená povinnost výrobců poskytovat údaje a posouzení o zdravotních rizikách, vývoj jednotného systému pro zkoušení hodnocení a řízení rizik.

Integrovaná politika výrobků (IPP -Integrated Product Policy) - posílení politiky na ochranu životního prostředí se zaměřením na výrobky, rozvoj trhu se zelenými výrobky, možnost harmonizovaných EN podle integrovaných environmentálních charakteristik, výměna a dostupnost informací poskytovaných výrobcem a přístupných prodávajícím, spotřebitelům a kupujícím.

Strategie budoucí politiky v oblasti chemikálií -jednotný systém pro nové a existující látky, lepší ochrana zdraví a životního prostředí, registrace, hodnocení a autorizace chemikálií, spolupráce základního průmyslu.

AUTOR: Ing. LUDMILA KRATOCHVILOVÁ
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů