Pátek, 19. dubna 2024

Poškozují prostředky do myček nádobí přírodu?

Poškozují prostředky do myček nádobí přírodu?
Rosa – společnost pro ekologické informace a aktivity vydala letáček, který porovnává různé prostředky do myček nádobí podle vlivu jejich používání na životní prostředí.
České Budějovice -

Rosa v červenci vydala letáček zabývající se vlivem používání myček nádobí na životní prostředí. Můžete se z něho dozvědět, jak používat myčku na nádobí tak, aby životní prostředí bylo poškozováno co nejméně a jaký prostředek je k tomu nejlépe použít. Další užitečnou informací je popis, co všechno se v tabletě skrývá a jakou mají tyto látky funkci. Hlavním ukazatelem pro hodnocení prostředků je obsah fosforu, který je hlavní příčinou vzniku vodního květu ve stojatých vodách. Fosfor, jakožto hlavní živina pro vodní řasy a sinice, není sám o sobě škodlivý. Avšak používání pracích prášků s fosfáty způsobuje jeho přebytek a tím i přemnožení mimo jiné i toxických druhů sinic.

Tyto sinice vylučují do prostředí toxiny, které mohou způsobovat vážné alergie a vyrážky u lidí koupajících se v takové vodě. Následný rozklad takto velkého množství sinic způsobuje akutní nedostatek kyslíku ve vodě, což na životě ohrožuje většinu vodních živočichů, včetně ryb. Ani čističky odpadních vod si s fosfáty nedokážou účinně poradit. Naštěstí jsou na českém trhu dostupné již i bezfosfátové prostředky do myček.

Vydáním tohoto letáčku Rosa pokračuje v úsilí zpřístupnit veřejnosti informace o udržitelné spotřebě. Udržitelnou spotřebou je myšlen takový životní styl, který při zachování vysokého životního standardu poškozuje životní prostředí co možná nejméně a neomezuje potřeby budoucích generací. Jedním z cílů Rosyje ukázat lidem, že ovlivnit svůj vliv na životní prostředí lze i tak jednoduše, jako výběrem při nákupu. Je to málo, které může udělat opravdu každý. „Chceme spotřebitelům nabídnout novou možnost volby,“ vysvětluje RNDr. Guthová, ředitelka Rosy.

Letáček si můžete objednat nebo zdarma vyzvednout v knihovně Rosy na Nádražní ulici 55. Rozbory pracích prášků i tisk letáku byly umožněny díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu a Sítě ekologických poraden STEP.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů