Úterý, 23. dubna 2024

Stop olovu

Stop olovu
Plzeňský výrobce využívá český patent od americké firmy Air Products.

Za dva roky začne platit v EU úplný zákaz používání olova. To dnes tvoří zhruba 40 % cínové pájky používané při osazování desek plošných spojů. Olovo nelze z vyřazených elektronických přístrojů recyklovat, takže na skládkách může těžký kov kontaminovat spodní i povrchové vody. Zákaz se dotkne i v ČR jak několika desítek velkých zahraničních investorů, tak stovek malých výrobců elektroniky.

Pokud se využívá pájení bez olova, nejenže je výroba dražší, ale navíc hrozí, že kvůli rychlé oxidaci cínu mohou mít přístroje horší kvalitu. Plzeňský výrobce televizorů Panasonic na bezolovnaté pájení přešel a s tím související problémy vyřešil. Využívá k tomu ochrannou dusíkovou atmosféru. Po roce provozu mohl konstatovat, že dusíkový systém NitroFAS přinesl na osmi pájecích linkách Panasoniku úsporu ve výši 4,3 milionu korun a množství nebezpečných látek obsažených v tavidle se snížilo z 15 na 1-3 procenta. Kompletní projekt dusíkového hospodářství včetně úpravy pájecích zařízení dodala plzeňské společnosti americká firma Air Products, která tento systém kompletně vyvinula v ČR, kde řadu let působí. Je to její první patent, který pochází ze zemí střední a východní Evropy.

Zájem o systém projevily další elektronické firmy v ČR a na Slovensku, např. německé společnosti Kostal a Eker, které vyrábějí elektroniku pro automobilový průmysl, japonská Silx a americké společnosti Power One a White Rogers ze skupiny Emerson. Další dvě instalace byly prodány do Číny.

Na vývoji se podílel Ústav mikroelektroniky Vysokého učení technického v Brně, který využil jako základní finanční zdroj evropský grant. Ústav pokračuje ve výzkumu vlivu ochranné atmosféry na kvalitu a spolehlivost pájených spojů, aby bylo maximálně využito vlastností čistého cínu.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů