Středa, 24. dubna 2024

Čeští chemici v Řecku zkontrolovali všechny olympijské stadiony

Čeští chemici v Řecku zkontrolovali všechny olympijské stadiony

CHALKIDA (Řecko) 15. srpna - Stovka českých vojenských protichemických specialistů, kteří v Řecku pomáhají při ochraně olympijských her, v minulých šesti dnech zkontrolovala všechny stadiony, na nichž se olympijské soutěže konají. Při setkání s ministrem obrany Karlem Kühnlem to dnes řekl velitel jednotky Vratislav Osvald.

Vojáci jsou ubytovaní v pěchotní škole v Chalkidě asi 50 kilometrů severně od Atén. Nemohou z ní však ven: musejí být kdykoli připraveni vyrazit k zásahu do půl hodiny a do tří hodin pomáhat prvním lidem.

Chemici jsou schopni pomoci z nesnází například při otravě až 300 osobám za hodinu. Velitel Osvald přitom zdůraznil, že proti klasickému nasazení jednotky se úkoly v Řecku liší hlavně důrazem na práci s civilním obyvatelstvem a v zastavěných oblastech. Vojáci proto mají už dopředu v Aténách vytypovaná místa, kde by v případě nutnosti mohli postavit svou techniku a začít pracovat. Vědí také o všech dostupných zdrojích vody v oblasti.

Pokud se něco při olympiádě stane, bude situaci nejdříve řešit řecký integrovaný záchranný systém, tedy policie, hasiči, zdravotníci a záchranáři. Teprve pokud jim situace \"přeroste přes hlavu\", požádají NATO o pomoc české jednotky. \"Situace je klidná, zatím jsme nedostali žádný úkol a doufám, že to tak zůstane,\" řekl Osvald.

\"Jednotka potvrzuje, že patří k nejlepším na světě ve svém oboru, a je připravena plnit přesně ten úkol, který má,\" prohlásil ministr Kühnl poté, co si v doprovodu velitele Osvalda prohlédl techniku určenou k detekci chemických a biologických látek a k odmořování.

Řecká strana ale není moc ráda, když se o českých chemicích z Liberce a jejich kolezích z Belgie, Maďarska, Itálie a Polska příliš mluví. \"Olympiáda má ukazovat a oslavovat mírové vztahy mezi národy. A když slavíte přátelství, nechcete moc vidět uniformy,\" vysvětlil náčelník štábu české jednotky Petr Vohralík.

Jeho podřízení tvoří jedinou jednotku NATO umístěnou přímo v Řecku k ochraně olympiády. Řekové sami alianci o tuto pomoc požádali a hradí pobyt vojáků ve své zemi. NATO mělo na starosti financování dopravy, česká strana platy personálu. Celkové náklady se vyšplhaly na 30,3 milionu korun. Vojáci budou vedle olympiády chránit i paralympijské hry.

\"Máme tu řeckou kuchyni, ale nemohu si stěžovat,\" řekl velitel Osvald novinářům na nádvoří vojenské školy, z které jeho muži nesmějí odejít. Žijí ve dvou budovách, k dispozici mají například tělocvičnu či televizi. Denně ale nacvičují na případný zákrok, o kterém doufají, že nikdy nepřijde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů