Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rizika rtutí a jejich sloučenin

Ministerstvo životního prostředí, v rámci svých mezinárodních závazků, je povinno podávat zprávy o aktivitách, jakými Česká republika zajišťuje postupné snižování emisí rtuti a jejich sloučenin.
Rizika rtutí a jejich sloučenin
Jde o povinnosti vyplývající z transpozice a implementace legislativy Evropského společenství, o jejichž plnění členské země EU periodicky informují Evropskou komisi, konkrétně DG Environment, Unit G.2 Industry. Evropská komise připravuje dokument “EU Mercury Strategy”, v němž budou navržena další opatření, vedoucí ke snižování rizika znečišťování životního prostředí rtutí a jejími sloučeninami.
Na úrovni OSN se problematikou zabývá UNEP Chemicals. Tato organizace vydala v prosinci 2002 obsáhlou studii “Global Mercury Assessment”, v níž podrobně analyzuje současné zdroje a formy znečišťování i rizika, jež tento kov v lidském organismu znamená. Studie byla připravena pro 22. zasedání Řídicí rady UNEP v únoru 2003 a vedla k vydání rozhodnutí Rady č. 22/4 ze 7.2.2003 – “Mercury Programme”, zavazující signatáře, včetně České republiky, k přehodnocení všech průmyslových i ostatních aktivit, jejichž důsledkem emise rtuti a jejich sloučenin vznikají.
Přehled legislativy Evropského společenství s relevantní transpozicí do českých zákonů a ostatních právních norem je uveden v následující tabulce (stav k 31. červenci 2004).
oer-legislativa_Hg-20040731.pdf
Současné problémy vyplývající z evropského zvýšeného rizika výskytu rtuti v některých potravinách a návrhy jak tento nebezpečný trend zastavit, včetně popisu situace v České republice, je shrnut v připojeném článku.
oer-rizika_Hg-20040731.pdf
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů